Data: 2002-09-06 12:00:38
Temat: Re: Jak "sprawic" i przygotowac osmiornice?
Od: Nikodem Kuznik <n...@a...gliwice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 06 Sep 2002 13:04:37 +0200, Jakub Jewuła wrote:
> Czesc:)
>
> Wybieram sie za tydzien do Chorwacji na urlopik. Poprzednimi razy mialem
> kilak spotkan "oko w oko" z osmiornicami. Wtedy nie wiedzialem, ze
> miejscowi bardzo sobie je chwala na talerzach ;)
>
> Pytanie - jak "sprawic" osmiornice o ile uda mi sie jakas upolowac? Co
> jej odciac, co zostawic itd ;)
>
> Przygotuje chyba najprosciej - maselko, patelnia, moze troche czosnku i
> dobre biale wino.
>
> Z gory dzieki za porady.
>
Mam male doswiadczenie z osmiornicami, ale na pewno trzeba odciac je
glowe ponizej oczu. Jeszcze jej nie wyrzucaj! Potem od glowy trzeba
odciac oczy, przeciac glowe na polowe, ale ostroznie, zebys
niepoprzecinal 'tego w srodku'. Wnetrznosci glowy wyrzuc, a sama 'skore' glowy
mozesz zjesc z reszta. W srodku, od dolu, miedzy ramionami znajduje sie
buzka osmiornicy. Jesli uda Ci sie, to ja wyrwij, a jesli nie to mozesz
to usunac po ugutowaniu, ewentualnie zjesc, jeslsi osmiornica jest
malutka.
Baw sie dobrze!
Nik
|