Data: 2003-09-11 09:50:29
Temat: Re: Jak to uzdatnić?
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
=========
Dzięki za rady.
Z ludzmi, którzy mi to dali nie mam kontaktu. W międzyczasie grzebałem
trochę w książkach i sieci. Znalazłem opisy metod konserwowania mięsa. Są
dwie podobne do siebie metody. Pierwsza to peklowanie, czyli woda, niewielka
ilość soli i saletra. Druga metoda to moczenie w solance bez saletry. W tym
przypadku stężenie soli jest bardzo duże. Prawdopodobnie właśnie takie
mięcho mam u siebie. Tylko w jednym miejscu znalazłem sposób użycia takiego
mięsa (http://kkonserwacja.webpark.pl/3.html). Rzeczywiście, jak napisał
Dario, trzeba to moczyć tak jak śledzie! Nie wiem jeszcze jak długo. Będę
eksperymentował. Nie jestem pewien, czy przy dłuższym moczeniu nie zacznie
się psuć. Ale chyba nie, skoro inni tak robią.
waldek
=========
|