Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!sunqbc.risq.
qc.ca!cpk-news-hub1.bbnplanet.com!news.gtei.net!newsfeed.skycache.com!Cidera!ne
wsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak ugryźć Mango?
References: <92hrn1$k4l$1@news.tpi.pl> <92huh7$rjh$1@news.tpi.pl>
<3...@e...net.ae>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 30
Date: Fri, 29 Dec 2000 09:34:18 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.222.211
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 978111244 207.71.222.211 (Fri, 29 Dec 2000 09:34:04 PST)
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Dec 2000 09:34:04 PST
X-Received-Date: Fri, 29 Dec 2000 09:34:04 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39721
Ukryj nagłówki
Tomek W wrote:
> Nie wiem jak to zjadles lyzeczka? Najlepsza metoda to obrac i odkrawac
> dlugie paski miaszu wzdluz / a jak nikt nie widzi obgryzc pestke/.
> To jedyna znana mi metoda aby je ladnie zjesc nie ociekajac sokiem.
Jest jeszcze inna metoda, opisana przez Agate Christie w osobie
Herkulesa Poirota, ktora przytocze z pamieci, w ogromnym skrocie.
Dojrzaly owoc naciac wzdluz naokolo cienkim, gietkim nozem, czujac nim
pestke, nastepnie wsunac w naciecie lyzke brzuszkiem do gory i oddzielic
w ten sposob miazsz od pestki. Te polowke owocu odwrocic miazszem do
gory, jak lodke i naciac caly miazsz az do skory w kratke 2cm, nie
przecinajac skory. Nastepnie wypchnac palcami dno polowki mango tak, jak
odwraca sie korzuch futrem do gory. Powstaje w ten sposob jakby pol
szyszki, z ktorej scina sie malym nozykiem do owocow poszczegolne kostki
i wklada sie je do ust widelcem deserowym.
Ja tak kroje, i uzywam mango glownie w salatce owocowej z dodatkiem
bananow, mandarynek, gruszek i winogron, plus troche brazowego cukru,
soku z cytryny i pol kieliszka cointreau czy grand marnier. Pycha.
Mango posiada w sobie ogromna ilosc enzymow ulatwiajacych trawienie,
szczegolnie miesa, i jest zalecane jako dodatek do sosu przy duszeniu
twardej wolowiny.
Jesli chodzi o zapach, to przypomina mi sosne i mydlo, ale gdy mango
jest dojrzale, mimo tego zapachu ma naprawde wspanialy smak.
Magdalena Bassett
|