Data: 2000-12-29 17:34:18
Temat: Re: Jak ugryźć Mango?
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Tomek W wrote:
> Nie wiem jak to zjadles lyzeczka? Najlepsza metoda to obrac i odkrawac
> dlugie paski miaszu wzdluz / a jak nikt nie widzi obgryzc pestke/.
> To jedyna znana mi metoda aby je ladnie zjesc nie ociekajac sokiem.
Jest jeszcze inna metoda, opisana przez Agate Christie w osobie
Herkulesa Poirota, ktora przytocze z pamieci, w ogromnym skrocie.
Dojrzaly owoc naciac wzdluz naokolo cienkim, gietkim nozem, czujac nim
pestke, nastepnie wsunac w naciecie lyzke brzuszkiem do gory i oddzielic
w ten sposob miazsz od pestki. Te polowke owocu odwrocic miazszem do
gory, jak lodke i naciac caly miazsz az do skory w kratke 2cm, nie
przecinajac skory. Nastepnie wypchnac palcami dno polowki mango tak, jak
odwraca sie korzuch futrem do gory. Powstaje w ten sposob jakby pol
szyszki, z ktorej scina sie malym nozykiem do owocow poszczegolne kostki
i wklada sie je do ust widelcem deserowym.
Ja tak kroje, i uzywam mango glownie w salatce owocowej z dodatkiem
bananow, mandarynek, gruszek i winogron, plus troche brazowego cukru,
soku z cytryny i pol kieliszka cointreau czy grand marnier. Pycha.
Mango posiada w sobie ogromna ilosc enzymow ulatwiajacych trawienie,
szczegolnie miesa, i jest zalecane jako dodatek do sosu przy duszeniu
twardej wolowiny.
Jesli chodzi o zapach, to przypomina mi sosne i mydlo, ale gdy mango
jest dojrzale, mimo tego zapachu ma naprawde wspanialy smak.
Magdalena Bassett
|