Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kulinarny.Net" <p...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak upiec szarlotke?
Date: Fri, 20 Apr 2007 10:45:17 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 43
Message-ID: <f09uq1$jfm$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <f0859j$npr$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: duz133.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1177058945 19958 83.19.237.133 (20 Apr 2007 08:49:05
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 20 Apr 2007 08:49:05 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:295283
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mariusz Kłosiński" <i...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f0859j$npr$1@news.onet.pl...
> Kto mi powie jak upiec szarlotke?
>
> M.
Witam
Ten przepis jest sprawdzony.
Szarlotka w cieście kruchym
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
3 jajka (oddzielić białko od żółtka)
25 dag margaryny lub masła
1,4 szklanki śmietany
1 i ? łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
tłuszcz i bułka tarta do formy
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
1 i ? szklanki cukru (lub mniej, do smaku)
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połową cukru pudru,
posiekać z margaryną. Dodać utarte z resztą cukru żółtka, zmieszane ze
śmietaną i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Zagnieść ciasto, podzielić
na dwie części. Jedną część rozwałkować, ułożyć na blasze wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem,
posypać bułką tartą i nakłuć widelcem.
Nadzienie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, cynamon.
Dusić na małym ogniu do zmiękczenia jabłek (nie przypalić).
Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka i przykryć drugą częścią
rozwałkowanego ciasta, posmarować białkiem, posypać bułką tartą i nakłuć
widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku, temperatura 180-220° C, czas 30-40
minut do zrumienienia powierzchni.
Pozdrawiam
Mkia
|