Data: 2007-04-20 08:45:17
Temat: Re: Jak upiec szarlotke?
Od: "Kulinarny.Net" <p...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Mariusz Kłosiński" <i...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f0859j$npr$1@news.onet.pl...
> Kto mi powie jak upiec szarlotke?
>
> M.
Witam
Ten przepis jest sprawdzony.
Szarlotka w cieście kruchym
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
3 jajka (oddzielić białko od żółtka)
25 dag margaryny lub masła
1,4 szklanki śmietany
1 i ? łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
tłuszcz i bułka tarta do formy
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
1 i ? szklanki cukru (lub mniej, do smaku)
2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połową cukru pudru,
posiekać z margaryną. Dodać utarte z resztą cukru żółtka, zmieszane ze
śmietaną i kilkoma kroplami olejku waniliowego. Zagnieść ciasto, podzielić
na dwie części. Jedną część rozwałkować, ułożyć na blasze wysmarowanej
tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto posmarować rozmąconym białkiem,
posypać bułką tartą i nakłuć widelcem.
Nadzienie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, cynamon.
Dusić na małym ogniu do zmiękczenia jabłek (nie przypalić).
Na ciasto wyłożyć przestudzone jabłka i przykryć drugą częścią
rozwałkowanego ciasta, posmarować białkiem, posypać bułką tartą i nakłuć
widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku, temperatura 180-220° C, czas 30-40
minut do zrumienienia powierzchni.
Pozdrawiam
Mkia
|