Data: 2016-03-09 07:37:23
Temat: Re: Jak usmażyć amerykańskiego steka
Od: wolim <n...@p...tu>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-03-09 o 03:02, Pszemol pisze:
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:p92uksqlogbn.1xclpgkzymidz$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 8 Mar 2016 06:44:49 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> (...)w Polsce piekliśmy ziemniaki w ognisku
>>> w październiku to właśnie ze wszystkich stron starannie opiekłem
>>> (zwęgliłem) skórkę aby cały ziemniak był gotowy do konsumpcji :-)
>>
>> Nie wiem, jak wy te ziemniaki pieczecie - W OGNIU???
>
> Nie, nie potrzeba ognia... wystarczy wysoka temperatura żaru
> Ostatnim razem w październiku spaliłem u ojca sporą
> ilość gąłęzi, liści - zrobiła się spora górka żaru drzewnego.
> Czerwonego. Z łatwością zwęgla skórkę ziemniaka.
Oczywista sprawa. Ixi chyba nigdy nie świętowała pieczonego ziemniaka
(bo przecież ziemniaki powinny być świętowane 365 dni w roku).
Najsmaczniejsze ziemniaki to takie, które są pieczone w łętach po
wykopkach. Żadnego ognia nie potrzeba do zwęglenia skórki. Zwęglenia w
granicach rozsądku.
Pozdrawiam,
MW
|