« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2005-12-28 19:47:11
Temat: Re: Jak usunac osad z czajnika elektrycznego?Magdalena Bassett wrote:
>
> My mamy filtr na wode, ktory dziala na zasadzie (i tu po angielsku, bo
> po polsku nie znam) reverse osmosis (wstecznej osmozy?). Ten filtr nie
> eliminuje wszystkiego, ale bardzo wiele. W moim czajniku nie ma
> kamienia, choc uzywam go od wielu lat. I moge pic wode "surowa" bez
> zadnych problemow - nie ma posmaku, jest wrecz smaczna.Polecam filtry -
> woda z kranu zmienia smak potraw, szczegolnie rosolu. Rosol na wodzie
> filtrowanej jest o wiele smaczniejszy, nie mowiac o tym, ze nie zawiera
> w sobie chloru, fluoru, ani innych swinstw, ktore do wody sa dodawane.
odwrotna osmoza. I jest to filtr demineralizujący. Można go używać do
gotowania (prasowania, ...), ale do picia nie trzeba. Przynajmniej ja
nie lubię, ale niezdrowe to nie jest. Ale faktycznie zależy od tego,
gdzie się mieszka. U mnie jest za dobra woda, by ją psuć
demineralizatorem ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2005-12-28 20:40:14
Temat: Re: POMOGLO!!!"Sanctum Officium" <k...@g...pl> wrote in message
news:doujs2$alu$1@inews.gazeta.pl...
Dwie butelki octu, wielokrotne gotowanie i w końcu zeszło!!! Cała chałupa
śmierdzi octem, ale czajnik czyściutki jak nowy! Dziękuję wszystkim za
pomoc!
Pozdrawiam,
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2005-12-28 20:42:34
Temat: Re: POMOGLO!!!Dnia 2005-12-28 21:40 +0200, Użytkownik Sanctum Officium napisał :
> Dwie butelki octu, wielokrotne gotowanie i w końcu zeszło!!! Cała chałupa
> śmierdzi octem, ale czajnik czyściutki jak nowy! Dziękuję wszystkim za
> pomoc!
A mozna sie bylo obejsc bez smrodu..
--
Edytka [edymon]
http://labradory.info/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2005-12-28 20:53:02
Temat: Re: POMOGLO!!!"[edymon]" <m...@a...pl> wrote in message
news:doutdt$h95$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dnia 2005-12-28 21:40 +0200, Użytkownik Sanctum Officium napisał :
>
>> Dwie butelki octu, wielokrotne gotowanie i w końcu zeszło!!! Cała chałupa
>> śmierdzi octem, ale czajnik czyściutki jak nowy! Dziękuję wszystkim za
>> pomoc!
> A mozna sie bylo obejsc bez smrodu..
Następnym razem spróbuję z kwaskiem cytrynowym. Tym razem bym też użył
kwasku, ale w sklepie mieli tylko ocet (nie jak za komuny, mieli też inne
towary poza octem ;-))).
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2005-12-28 20:55:38
Temat: Re: POMOGLO!!!Dnia 2005-12-28 21:53 +0200, Użytkownik Sanctum Officium napisał :
[ciach]
>> A mozna sie bylo obejsc bez smrodu..
>
>
> Następnym razem spróbuję z kwaskiem cytrynowym. Tym razem bym też użył
> kwasku, ale w sklepie mieli tylko ocet (nie jak za komuny, mieli też inne
> towary poza octem ;-))).
:>
--
Edytka [edymon]
http://labradory.info/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2005-12-28 20:55:40
Temat: Re: POMOGLO!!!Użytkownik "[edymon]" <m...@a...pl> napisał w wiadomości
> A mozna sie bylo obejsc bez smrodu..
Ja tez tylko kwaskiem (czajnik elektr. i ekspres do kawy) :)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2005-12-28 21:00:15
Temat: Re: Jak usunac osad z czajnika elektrycznego?
Użytkownik "Waldemar" <w...@t...de> napisał w wiadomości
news:douq40$6gn$02$1@news.t-online.com...
> Magdalena Bassett wrote:
>
> >
> > My mamy filtr na wode, ktory dziala na zasadzie (i tu po angielsku, bo
> > po polsku nie znam) reverse osmosis (wstecznej osmozy?). Ten filtr nie
> > eliminuje wszystkiego, ale bardzo wiele. W moim czajniku nie ma
> > kamienia, choc uzywam go od wielu lat. I moge pic wode "surowa" bez
> > zadnych problemow - nie ma posmaku, jest wrecz smaczna.Polecam filtry -
> > woda z kranu zmienia smak potraw, szczegolnie rosolu. Rosol na wodzie
> > filtrowanej jest o wiele smaczniejszy, nie mowiac o tym, ze nie zawiera
> > w sobie chloru, fluoru, ani innych swinstw, ktore do wody sa dodawane.
>
> odwrotna osmoza. I jest to filtr demineralizujący. Można go używać do
> gotowania (prasowania, ...), ale do picia nie trzeba. Przynajmniej ja
> nie lubię, ale niezdrowe to nie jest. Ale faktycznie zależy od tego,
> gdzie się mieszka. U mnie jest za dobra woda, by ją psuć
> demineralizatorem ;-)
>
Dokladnie
Odwrotna osmoza wyjalawia wode prawie calkowicie tak z zanieczyszczen jak i
ze zwiazkow mineralnych potrzebnych
Sprobuj przepuscic p[rzez ten filtr wode mineralna
Co otrzymasz?
Ja wiem ze jest to alternatywa dla niezbyt smacznej u nas w kranach wody...
ale...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2005-12-28 21:25:07
Temat: Re: Jak usunac osad z czajnika elektrycznego?Misiek wrote:
> Użytkownik "Waldemar" <w...@t...de> napisał w wiadomości
> news:douq40$6gn$02$1@news.t-online.com...
>
>>Magdalena Bassett wrote:
>>
>>
>>>My mamy filtr na wode, ktory dziala na zasadzie (i tu po angielsku, bo
>>>po polsku nie znam) reverse osmosis (wstecznej osmozy?). Ten filtr nie
>>>eliminuje wszystkiego, ale bardzo wiele. W moim czajniku nie ma
>>>kamienia, choc uzywam go od wielu lat. I moge pic wode "surowa" bez
>>>zadnych problemow - nie ma posmaku, jest wrecz smaczna.Polecam filtry -
>>>woda z kranu zmienia smak potraw, szczegolnie rosolu. Rosol na wodzie
>>>filtrowanej jest o wiele smaczniejszy, nie mowiac o tym, ze nie zawiera
>>>w sobie chloru, fluoru, ani innych swinstw, ktore do wody sa dodawane.
>>
>>odwrotna osmoza. I jest to filtr demineralizujący. Można go używać do
>>gotowania (prasowania, ...), ale do picia nie trzeba. Przynajmniej ja
>>nie lubię, ale niezdrowe to nie jest. Ale faktycznie zależy od tego,
>>gdzie się mieszka. U mnie jest za dobra woda, by ją psuć
>>demineralizatorem ;-)
>>
>
>
> Dokladnie
> Odwrotna osmoza wyjalawia wode prawie calkowicie tak z zanieczyszczen jak i
> ze zwiazkow mineralnych potrzebnych
> Sprobuj przepuscic p[rzez ten filtr wode mineralna
> Co otrzymasz?
> Ja wiem ze jest to alternatywa dla niezbyt smacznej u nas w kranach wody...
> ale...
jeszcze dodam, że nie chcę demonizować tych filtrów. Tam, gdzie woda nie
jest wodą, tylko roztworem świństw, oczywiście taki filtr bym też
używał. Tak samo można go używać do pobierania wody na herbatę czy do
żelazka: przedłuża znacznie żywot tych urządzeń, ale tylko do tego celu
jest dla mnie za upierdliwe: filtr też trzeba czyścić i dawać nowe
odczynniki (luzem lub w jakieś obudowie). Osobiście wolę od czasu do
czasu odkamienić czajnik, a do żelazka kupuję destylowaną. U nas jest
bardzo twarda woda ze studni głębinowych.
Waldek, Berlin
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2005-12-28 21:36:20
Temat: Re: Jak usunac osad z czajnika elektrycznego?Użytkownik "Magdalena Bassett" <n...@b...com> napisał w
wiadomości news:43B2EAEA.9090807@bluemoonlavender.com...
> Waldemar wrote:
>
> >
> >> Osad z kamienia tworzy sie podczas gotowania wody, wiec czy ja
> >> wylejesz czy nie, nic to nie zmieni. Uzywaj czystej, filtrowanej wody
> >> i nie bedziesz mial osadu.
> >
> >
> > niestety, albo stety, nie masz racji. Czysta, filtrowana woda nie zmieni
> > nic. Ten osad to minerały zawarte w tej wodzie i trzeba użyć wody
> > zdemineralizowanej lub destylowanej by osadu nie było. A do picia woda z
> > minerałami jest zdrowa.
>
>
> My mamy filtr na wode, ktory dziala na zasadzie (i tu po angielsku, bo
> po polsku nie znam) reverse osmosis (wstecznej osmozy?). Ten filtr nie
> eliminuje wszystkiego, ale bardzo wiele. W moim czajniku nie ma
> kamienia, choc uzywam go od wielu lat. I moge pic wode "surowa" bez
> zadnych problemow - nie ma posmaku, jest wrecz smaczna.Polecam filtry -
> woda z kranu zmienia smak potraw, szczegolnie rosolu. Rosol na wodzie
> filtrowanej jest o wiele smaczniejszy, nie mowiac o tym, ze nie zawiera
> w sobie chloru, fluoru, ani innych swinstw, ktore do wody sa dodawane.
>
Jesteś na dobrej drodze do choroby,- picie wody całkowicie pozbawionej soli
mineralnych jest niezdrowe. W ten sposób wypłukujesz sole mineralne
(konieczne do zdrowia) z własnego organizmu.
zastanów się, dlaczego wody mineralne, a także stołowe ZAWSZE zawieraja
rozpuszczone sole.
--
Pozdr
P
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2005-12-28 22:57:57
Temat: Re: Jak usunac osad z czajnika elektrycznego?On Wed, 28 Dec 2005 22:00:15 +0100, "Misiek" <k...@o...bmj.net.pl>
wrote:
>Dokladnie
>Odwrotna osmoza wyjalawia wode prawie calkowicie tak z zanieczyszczen jak i
>ze zwiazkow mineralnych potrzebnych
>Sprobuj przepuscic p[rzez ten filtr wode mineralna
>Co otrzymasz?
>Ja wiem ze jest to alternatywa dla niezbyt smacznej u nas w kranach wody...
>ale...
...nalezalo by sobie karboniztor za filtrem postawic i na zloze
dolomitowe te wode puscic - niech sobie mineralow wezmie. Tyle ze
wowczas oczywiscie kamien bedzie osadzala...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |