Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!szmar
agd.futuro.pl!not-for-mail
From: "Aga" <g...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak utrwalić cukinię?
Date: Sat, 30 Aug 2003 12:00:39 +0200
Organization: ProFuturo
Lines: 39
Message-ID: <bipsfa$jeb$1@szmaragd.futuro.pl>
References: <3...@t...com.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.154.189
X-Trace: szmaragd.futuro.pl 1062237482 19915 62.233.154.189 (30 Aug 2003 09:58:02
GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 30 Aug 2003 09:58:02 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:171790
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Renia" <r...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:3F4CE1F1.373D4B46@tim.com.pl...
> Podpowiedzcie mi Dobrzy Ludzie jakiś sposób na sałatkę z cukinii na
> zimę.
PRZECIER Z DYNI I JABLEK
1kg jablek, 0,7kg dyni, 10-15dag cukru.
Jablka upiec w piekarniku - przetrzec przez sito natychmiast po wyjeciu z
piekarnika. Dynie obrac oczyscic z pestek, rozgotowac w malej ilosci cukru -
przetrzec. Do przecieru z dyni dodac cukier i gotowac kilka minut. Po tym
czasie dodac przecier z jablek i jeszcze raz zagotowac. Przełożyć do
słoikówi pasteryzować ok 20'.
Ten przecier nadaje sie do szarlotki czy nalesnikow.
DYNIA W PRZECIERZE POMIDOROWYM.
dynia, przecier pomidorowy (taki wlasnej roboty - jesli nie wiesz to daj
znac napisze przepis), sol, cukier, mielona papryka.
Dynie obrac, pozbawic pestek, pokroic w nie za duza kostke lub slupki.
Obgotowac ja 2 min. Odcedzic. Przygotowany przecier pomidorowy doprawic do
smaku sola cukrem i papryka mielona. Nalac przecier do polowy wysokosci
sloika, włożyć kawałki dyni uzupełnić przecierem tak aby kawałki dyni były w
całości przykryte. Słoiki 0,5l pasteryzowac 25', większe pół h.
mam jeszcze przepis na dzem z czerwonych borówek z dynią, ale nie wiem czy
on Cie zainteresuje?
pozdrawiam, Aga
|