Data: 2003-08-30 10:00:39
Temat: Re: Jak utrwalić cukinię?
Od: "Aga" <g...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Renia" <r...@t...com.pl> napisał w wiadomości
news:3F4CE1F1.373D4B46@tim.com.pl...
> Podpowiedzcie mi Dobrzy Ludzie jakiś sposób na sałatkę z cukinii na
> zimę.
PRZECIER Z DYNI I JABLEK
1kg jablek, 0,7kg dyni, 10-15dag cukru.
Jablka upiec w piekarniku - przetrzec przez sito natychmiast po wyjeciu z
piekarnika. Dynie obrac oczyscic z pestek, rozgotowac w malej ilosci cukru -
przetrzec. Do przecieru z dyni dodac cukier i gotowac kilka minut. Po tym
czasie dodac przecier z jablek i jeszcze raz zagotowac. Przełożyć do
słoikówi pasteryzować ok 20'.
Ten przecier nadaje sie do szarlotki czy nalesnikow.
DYNIA W PRZECIERZE POMIDOROWYM.
dynia, przecier pomidorowy (taki wlasnej roboty - jesli nie wiesz to daj
znac napisze przepis), sol, cukier, mielona papryka.
Dynie obrac, pozbawic pestek, pokroic w nie za duza kostke lub slupki.
Obgotowac ja 2 min. Odcedzic. Przygotowany przecier pomidorowy doprawic do
smaku sola cukrem i papryka mielona. Nalac przecier do polowy wysokosci
sloika, włożyć kawałki dyni uzupełnić przecierem tak aby kawałki dyni były w
całości przykryte. Słoiki 0,5l pasteryzowac 25', większe pół h.
mam jeszcze przepis na dzem z czerwonych borówek z dynią, ale nie wiem czy
on Cie zainteresuje?
pozdrawiam, Aga
|