Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!news.unit
0.net!news.mixmin.net!aioe.org!.POSTED!not-for-mail
From: zażółcony <r...@c...op.pl>
Newsgroups: pl.sci.psychologia
Subject: Re: Jak walczyć ze strachem?
Date: Thu, 9 Jun 2016 16:49:55 +0200
Organization: Aioe.org NNTP Server
Lines: 40
Message-ID: <5...@c...op.pl>
References: <ni5je8$b17$1@dont-email.me> <5746aa70$0$660$65785112@news.neostrada.pl>
<1p74fukhu3u7i$.14ewnns6xbxfq.dlg@40tude.net>
<ni6pmk$4f3$1@dont-email.me>
<d...@g...com>
<ni9ff0$72m$1@dont-email.me> <nj8sap$73j$1@gioia.aioe.org>
<nj939l$p12$1@dont-email.me> <njbf0n$tc7$1@gioia.aioe.org>
<njbinb$8v2$1@dont-email.me>
NNTP-Posting-Host: rx0BLCBa484DjnQ4sjcCXQ.user.gioia.aioe.org
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=utf-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@a...org
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:38.0) Gecko/20100101
Thunderbird/38.6.0
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.8.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:726728
Ukryj nagłówki
W dniu 2016-06-09 o 13:08, Pszemol pisze:
> "zażółcony" <r...@c...op.pl> wrote in message
> news:njbf0n$tc7$1@gioia.aioe.org...
>> W dniu 2016-06-08 o 14:32, Pszemol pisze:
>>>
>>> Podaj proszę inne przykłady GMO niże Roundup/Monsanto.
>>> Takie, które popierasz.
>>
>> No np. podoba mi się pomysł bakterii pałeczek okrężnicy,
>> które po GM produkują ludzką insulinę.
>
> Cool... też popieram.
> A coś z branży spożywczej może, aby się tematu żywności bliżej trzymać?
Ze stronki takiej jak tu:
http://www.biotechnolog.pl/rosliny-transgeniczne-gmo
-przyklady-modyfikacji
wybrałbym np:
"
Ryż
- zwiększona produkcja beta-karotenu, prekursora witaminy A -
wszczepione został geny pochodzące z żonkila, modyfikacja w zamierzeniu
miała rozwiązać problem braku witaminy A u dzieci w Azji Wschodniej.
"
Przydałoby się coś podobnego, co w naszej strefie pomagałoby zmniejszyć
niedobory witaminy D - może jakieś modyfikowany rzepak albo soja
i w efekcie więcej witaminy D w olejach spożywczych (oczywiście
tak, by te wartości dodane przetrwały proces tłoczenia - nie znam
się na tym, wiec nie wiem).
Ew. zastanawiam się nad modyfikacjami typu Bt jak ta w kukurydzy
(MON 810), która jest wyspecjalizowana do zwalczania konkretnego szkodnika.
Pytanie tylko, jak dużo czasu potrzeba szkodnikom, by tego typu
modyfikacje obejść.
Interesujące wydaje się np. uodpornienia ziemniaka na stonkę,
z tego względu, ze stonka jest u nas gatunkiem obcym, więc
tego typu modyfikacje nie walą na oślep po całym otoczeniu.
|