Data: 2006-08-05 18:56:27
Temat: Re: Jak zrobic creme fraiche?
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"clafoutis" <c...@i...pl> wrote in message
news:eb2oeq$m59$1@atlantis.news.tpi.pl...
> najprościej zmieszaj jedną cześć maślanki z dwoma częściami śmietany 30 %
> lub 36% i pozostaw w cieple na kilka kilkanaście godzin i już.
> to ziepło to jakieś 30%
Albo z jogurtem naturalnym zamiast maslanki. Najlepszy jest taki z zywymi
kulturami (no i oczywiscie nie nalezy uzywac jogurtu o smaku np. bananowym
:-))) A jesli jogurt, to zamiast smietany (rozumiem ze chodzi Ci o kwasna
smietane) lepiej jest uzyc slodkiej smietanki bo smietanka + jogurt + cieplo
to wlasnie creme fraiche.
Calosc wymieszac w sloiku i postawic pod przykryciem np. na lodowce (bo
cieplo leci od tylu...) przez noc.
--
><eM eL><
|