Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!aotearoa.belnet.
be!news.belnet.be!border-1.ams.xsnews.nl!feed.xsnews.nl!border-2.ams.xsnews.nl!
feeder.news-service.com!club-internet.fr!feedme-small.clubint.net!proxad.net!fe
eder1-1.proxad.net!198.186.194.251.MISMATCH!transit4.readnews.com!textspool1.re
adnews.com!news-out.readnews.com!postnews3.readnews.com!not-for-mail
From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobic dobre "nozki z kurczaka"
Date: Fri, 13 Jul 2007 17:18:24 +0100
Organization: Home
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
Message-ID: <i...@4...com>
References: <f74vmq$o5p$1@inews.gazeta.pl> <f754kh$n23$1@atlantis.news.tpi.pl>
<f75nco$64m$3@nemesis.news.tpi.pl> <f773bn$6ga$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 42
NNTP-Posting-Host: c3c682c8.reader.athenanews.com
X-Trace: DXC=h7Q71Bl1H\i7ak=TeEMW?daTHcV2NR;jk:LKFL\Y2Ooj`EjAPA5dZDolZ9_UZaab0lM^6nj=
:V4Wdg`M2\TU;KQm
X-Complaints-To: a...@a...com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298763
Ukryj nagłówki
On Fri, 13 Jul 2007 07:41:27 +0200, "Misiek" <p...@o...pl> wrote:
>
>Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
>news:f75nco$64m$3@nemesis.news.tpi.pl...
>> Gocha napisał(a):
>>
>>> Udka poobieraj z mięsa, pokrój to mięso na mniejsze kawałki takiej
>>> wielkości jakie Ci odpowiadają.
>>> Żelatynę rozpuść w rosole (proporcje podane na opakowaniu). Ja do takiego
>>> rosołu dodaję troszkę więcej pieprzu i dolewam odrobinę octu winnego.
>>> W miseczkach, czy w czym to tam będziesz robił daj na dno plasterek
>>> jajka, natkę pietruszki (jeżeli takową posiadasz) albo posiekany koperek
>>> (bardzo lubię taką wersję), posiekaną ugotowaną marchewkę (z rosołu) na
>>> to mięsko wymieszane z groszkiem. Ja często dodaję jeszcze posiekanego
>>> ogórka w occie.
>>> No i to wszystko zalej rosołem z żelatyną
>>> I teraz tylko trzeba czekać aż zastygnie.
>>
>> Najlepszy przepis - dokładnie jak mój :-)
>>
>>
>>
>
>a moze jednak dobry wywar?? i bez zelatyny?
>po co sie truc ...
>ostatnio gotowalem golonke (4,5 godziny) i wywar mialem taki ze zastygal bez
>problemu...
>Ja wiem.. to nie z kuraka... ale moze warto dorzucic pare "korpusow" z
>kuraka zeby byl lepszy wywar i "wygotowac" troche wody?
ja to bym po obraniu miesa z kosci wrzucila nazad te kosci i
skore do sagana z rosolem i gotowala, jak radzi Misiek, zeby
plynu ubylo.
Czasem robie taka galaretke i bez zadnych zelatyn...wprawdzie to
chyba jednak nie zadna trucizna ale w tym wypadku rzecz zupelnie
zbedna....a jak ma sie korpus luzem w zanadrzu to dlaczego nie,
mozna i go pogotowac. Ja n igdy nie mam
pierz
K.T. - starannie opakowana
|