Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "JerzyN" <N...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak zrobić miód pitny?
Date: Sun, 21 Nov 2004 17:01:57 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 54
Message-ID: <cnqe5l$r97$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cno4gu$noo$1@nemesis.news.tpi.pl> <cnocum$d1e$1@nemesis.news.tpi.pl>
<cnodgg$gbv$1@nemesis.news.tpi.pl> <cnofns$rjh$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cqx63.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1101052917 27943 83.31.255.63 (21 Nov 2004 16:01:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 21 Nov 2004 16:01:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:222204
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kulek" <m...@a...pl>
> Lubie wszystkie miody, ale najbardziej gryczany,
Gryczany jest słodki i ostry (bardziej wyczuwa się kwasy w nim zawarte),
ma wyczuwalny zapach kwiatów gryki i nie każdemu tan zapach podchodzi
szczególnie w napojach.
> spadziowy i
Łagodny, mało słodki i lekko żywiczny czyli pitny miód będzie też miał
specyficzny zapach.
> lipowy.
Słodki i ostry (jw.) ale z trochę gorzkawym posmakiem.
> Z ktorego wyjdzie najslodszy miod pitny (zeby tez smakowal kobietom
:))?
To rzecz gustu i sądzę, że kazdej inny lub jednej wszystkie. Nie ma
reguły.
Chociaż taki uniwersalny to jest miód wielokwiatowy (słodki i łagodny).
> Tak ogolnie, to miod zrobiony w domu rozni sie zasadniczo w smaku od
> miodu pitnego kupionego?
Domowe miody sa robione z najlepszego miodu a pasieczne z miodu
pozyskanego z dna odstojnika.
Różnica może być znaczna i wyczuwalna. Dlatego te miody z dna
najczęściej się syci.
> Ja mam czasami wrazenie, ze producenci dodaja
> jednak troche (za duzo) cukru do miodu.
Nie wiem jak to w tej chwili normy ujmują ale dobrzy producenci z
pewnością nie dodają cukru do Miodu pitnego bo zdaje się, że musieli by
to zaznaczyć.
To tak jakby do Wina dodać cukru, wówczas nawet jeśli jest z winogron
nie jest to Wino tylko wino owocowe.
Sądzę, ze na początek zamiast robić samemu, kup zestaw miodów pitnych
toruńskich.
Z pewnością wyjdzie ci to taniej i korzystniej.
Bo jeszcze ci dziewczyna ucieknie zanim zrobisz dobry miód.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19
|