Data: 2004-11-21 16:01:57
Temat: Re: Jak zrobić miód pitny?
Od: "JerzyN" <N...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "kulek" <m...@a...pl>
> Lubie wszystkie miody, ale najbardziej gryczany,
Gryczany jest słodki i ostry (bardziej wyczuwa się kwasy w nim zawarte),
ma wyczuwalny zapach kwiatów gryki i nie każdemu tan zapach podchodzi
szczególnie w napojach.
> spadziowy i
Łagodny, mało słodki i lekko żywiczny czyli pitny miód będzie też miał
specyficzny zapach.
> lipowy.
Słodki i ostry (jw.) ale z trochę gorzkawym posmakiem.
> Z ktorego wyjdzie najslodszy miod pitny (zeby tez smakowal kobietom
:))?
To rzecz gustu i sądzę, że kazdej inny lub jednej wszystkie. Nie ma
reguły.
Chociaż taki uniwersalny to jest miód wielokwiatowy (słodki i łagodny).
> Tak ogolnie, to miod zrobiony w domu rozni sie zasadniczo w smaku od
> miodu pitnego kupionego?
Domowe miody sa robione z najlepszego miodu a pasieczne z miodu
pozyskanego z dna odstojnika.
Różnica może być znaczna i wyczuwalna. Dlatego te miody z dna
najczęściej się syci.
> Ja mam czasami wrazenie, ze producenci dodaja
> jednak troche (za duzo) cukru do miodu.
Nie wiem jak to w tej chwili normy ujmują ale dobrzy producenci z
pewnością nie dodają cukru do Miodu pitnego bo zdaje się, że musieli by
to zaznaczyć.
To tak jakby do Wina dodać cukru, wówczas nawet jeśli jest z winogron
nie jest to Wino tylko wino owocowe.
Sądzę, ze na początek zamiast robić samemu, kup zestaw miodów pitnych
toruńskich.
Z pewnością wyjdzie ci to taniej i korzystniej.
Bo jeszcze ci dziewczyna ucieknie zanim zrobisz dobry miód.
;-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
---
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.799 / Virus Database: 543 - Release Date: 04-11-19
|