« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2013-04-06 21:06:29
Temat: Jak zrobic nereczki?No właśnie - jak zrobić nereczki z cebulką.
Zacznę od tego, że jakieś 20 lat temu byłem w knajpie i znajomy wziął
właśnie nereczki (niestety nie pamiętam jakie - ale po wielkości
plasterków - raczej wieprzowe lub cielęce) z cebulką. Z chlebem. Dał mi
spróbować i miodzio. Wyglądało to tak - plasterki (średnicy 4-6 cm,
w przekroju jakies 1-2 mm) nereczek położone na zrumienionej cebulce.
Same plasterki miały środek z tłuszczyku.
A teraz jak ja to zrobiłem (i spierdoliłem).
W sklepie kupiłem nerki - nie pamiętam jakie, ale nieduże więc pewnie
wieprzowe. Byłiy przekrojone do połowy wzdłuż. Zgodnie z większością
przepisów - wymoczyłem w wodzie i powyciskałem, potem 3 razy
obgotowałem, potem pokroiłem w plasterki i obsmażyłem z cebulą.
No i właśnie - niby ok a jednak - fetor nie do przebrnięcia (mam dość
wyczulony węch) i ogólnie konsystencja - twarde to gówno do
niemożliwości. Nie dałem rady.
No więc jak mistrzowsko przyrządzić nereczki?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2013-04-09 00:15:34
Temat: Re: Jak zrobic nereczki?On 6 Kwi, 23:06, tomjas <t...@W...onet.pl> wrote:
> No właśnie - jak zrobić nereczki z cebulką.
>
> Zacznę od tego, że jakieś 20 lat temu byłem w knajpie i znajomy wziął
> właśnie nereczki (niestety nie pamiętam jakie - ale po wielkości
> plasterków - raczej wieprzowe lub cielęce) z cebulką. Z chlebem. Dał mi
> spróbować i miodzio. Wyglądało to tak - plasterki (średnicy 4-6 cm,
> w przekroju jakies 1-2 mm) nereczek położone na zrumienionej cebulce.
> Same plasterki miały środek z tłuszczyku.
>
> A teraz jak ja to zrobiłem (i spierdoliłem).
> W sklepie kupiłem nerki - nie pamiętam jakie, ale nieduże więc pewnie
> wieprzowe. Byłiy przekrojone do połowy wzdłuż. Zgodnie z większością
> przepisów - wymoczyłem w wodzie i powyciskałem, potem 3 razy
> obgotowałem, potem pokroiłem w plasterki i obsmażyłem z cebulą.
>
> No i właśnie - niby ok a jednak - fetor nie do przebrnięcia (mam dość
> wyczulony węch) i ogólnie konsystencja - twarde to gówno do
> niemożliwości. Nie dałem rady.
>
> No więc jak mistrzowsko przyrządzić nereczki?
==========
Odpowiadam: Po pierwsze primo możesz mi zaufać, bo w tym temacie
jestem obeznany i efekt zawsze jest znakomity.
1) Na 99% kupiłeś wieprzowe, Cielęce nerki w wyglądzie w ogóle nie
przypominają nerki (jeśli trochę masz pojęcie o anatomii) i przyrządza
się je zupełnie inaczej niż wieprzowe.
2) Jeżeli wieprzowe, początek miałeś prawie prawidłowy. Przed
wciepaniem do gotowania należy je ponacinać delikatnie w poprzek tak
co jekieś 1cm. Z obu stron. Podczas gotowania należy często bełtać, bo
przywierają do gara i potem jest syf i baba miałkoli, że bydło w
kuchni. Szumowiny zbieraj durchszlakiem i won do zlewu z nimi.
Wymień wodę i tak ze 2 razy po 20-30 minut. AHA !!! Przed gotowaniem
usuń całą błonę zewnętrzną !!
3) Teraz odcedź i opłucz w zimnej wodzie. Ale porządnie !! Pociapaj
na plasterki 1-no centymetrowe.
4) Na patelnię PALMA, cebula, ziele ang., liść laurowy, parę
gwoździków. Jak się cebulka zeszkli, sos sojowy wlatuje. UWAGA!!
Będzie prychać!!
5) Tera wjeżdżają nery, podsypujemy mielonym pieprzem,podlewamy H2O i
dusimy. Jak kto lubi andente (tak sie to pisze?), to max.30-40 . Jak
bardziej ciaprate, to ciuta ponad godzinę.
6) Na 10 min. przed finałem mielona papryka słodka. Śmiało!! 2-3
Stołowe... Jak lubisz na ostro, dowal też ostrej.
7) Hahh!!! Opcjonalnie możesz pociaprać też kiszone ogóry w kostkę
1cm i wciepać teraz do tego. Pasuje idealnie..
8) Pół szklanki mleka z wymiąchanymi 2-ma łyżkami mąki i zagęszczasz
sos.
Finito !! Żarcie jak tralala.. Ze świeżym pieczywem najlepsze.. I nic
nie capi !!
A jeśli dorwiesz gdzieś nery cielęce, to krótka piłka.
PALMA,cebulka,czosnek białe wytrawne i sruuu.. to wszystko na patelnię
na 5 minut...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2013-04-09 00:19:34
Temat: Re: Jak zrobic nereczki?On 9 Kwi, 02:15, Stachu Chebel <s...@g...com> wrote:
> On 6 Kwi, 23:06, tomjas <t...@W...onet.pl> wrote:
>
>
>
>
>
>
>
>
>
> > No właśnie - jak zrobić nereczki z cebulką.
>
> > Zacznę od tego, że jakieś 20 lat temu byłem w knajpie i znajomy wziął
> > właśnie nereczki (niestety nie pamiętam jakie - ale po wielkości
> > plasterków - raczej wieprzowe lub cielęce) z cebulką. Z chlebem. Dał mi
> > spróbować i miodzio. Wyglądało to tak - plasterki (średnicy 4-6 cm,
> > w przekroju jakies 1-2 mm) nereczek położone na zrumienionej cebulce.
> > Same plasterki miały środek z tłuszczyku.
>
> > A teraz jak ja to zrobiłem (i spierdoliłem).
> > W sklepie kupiłem nerki - nie pamiętam jakie, ale nieduże więc pewnie
> > wieprzowe. Byłiy przekrojone do połowy wzdłuż. Zgodnie z większością
> > przepisów - wymoczyłem w wodzie i powyciskałem, potem 3 razy
> > obgotowałem, potem pokroiłem w plasterki i obsmażyłem z cebulą.
>
> > No i właśnie - niby ok a jednak - fetor nie do przebrnięcia (mam dość
> > wyczulony węch) i ogólnie konsystencja - twarde to gówno do
> > niemożliwości. Nie dałem rady.
>
> > No więc jak mistrzowsko przyrządzić nereczki?
>
> ==========
>
> Odpowiadam: Po pierwsze primo możesz mi zaufać, bo w tym temacie
> jestem obeznany i efekt zawsze jest znakomity.
>
> 1) Na 99% kupiłeś wieprzowe, Cielęce nerki w wyglądzie w ogóle nie
> przypominają nerki (jeśli trochę masz pojęcie o anatomii) i przyrządza
> się je zupełnie inaczej niż wieprzowe.
>
> 2) Jeżeli wieprzowe, początek miałeś prawie prawidłowy. Przed
> wciepaniem do gotowania należy je ponacinać delikatnie w poprzek tak
> co jekieś 1cm. Z obu stron. Podczas gotowania należy często bełtać, bo
> przywierają do gara i potem jest syf i baba miałkoli, że bydło w
> kuchni. Szumowiny zbieraj durchszlakiem i won do zlewu z nimi.
> Wymień wodę i tak ze 2 razy po 20-30 minut. AHA !!! Przed gotowaniem
> usuń całą błonę zewnętrzną !!
>
> 3) Teraz odcedź i opłucz w zimnej wodzie. Ale porządnie !! Pociapaj
> na plasterki 1-no centymetrowe.
>
> 4) Na patelnię PALMA, cebula, ziele ang., liść laurowy, parę
> gwoździków. Jak się cebulka zeszkli, sos sojowy wlatuje. UWAGA!!
> Będzie prychać!!
>
> 5) Tera wjeżdżają nery, podsypujemy mielonym pieprzem,podlewamy H2O i
> dusimy. Jak kto lubi andente (tak sie to pisze?), to max.30-40 . Jak
> bardziej ciaprate, to ciuta ponad godzinę.
>
> 6) Na 10 min. przed finałem mielona papryka słodka. Śmiało!! 2-3
> Stołowe... Jak lubisz na ostro, dowal też ostrej.
>
> 7) Hahh!!! Opcjonalnie możesz pociaprać też kiszone ogóry w kostkę
> 1cm i wciepać teraz do tego. Pasuje idealnie..
>
> 8) Pół szklanki mleka z wymiąchanymi 2-ma łyżkami mąki i zagęszczasz
> sos.
>
> Finito !! Żarcie jak tralala.. Ze świeżym pieczywem najlepsze.. I nic
> nie capi !!
>
> A jeśli dorwiesz gdzieś nery cielęce, to krótka piłka.
> PALMA,cebulka,czosnek białe wytrawne i sruuu.. to wszystko na patelnię
> na 5 minut...
============
A jak lubisz azjatyckie smaki, to paprykę zastąp curry. Zaje..ste !!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2013-04-22 23:55:28
Temat: Re: Jak zrobic nereczki?On Mon, 8 Apr 2013 17:15:34 -0700 (PDT), Stachu Chebel wrote:
> On 6 Kwi, 23:06, tomjas <t...@W...onet.pl> wrote:
>> No właśnie - jak zrobić nereczki z cebulką.
>>
>> Zacznę od tego, że jakieś 20 lat temu byłem w knajpie i znajomy wziął
>> właśnie nereczki (niestety nie pamiętam jakie - ale po wielkości
>> plasterków - raczej wieprzowe lub cielęce) z cebulką. Z chlebem. Dał mi
>> spróbować i miodzio. Wyglądało to tak - plasterki (średnicy 4-6 cm,
>> w przekroju jakies 1-2 mm) nereczek położone na zrumienionej cebulce.
>> Same plasterki miały środek z tłuszczyku.
>>
>> A teraz jak ja to zrobiłem (i spierdoliłem).
>> W sklepie kupiłem nerki - nie pamiętam jakie, ale nieduże więc pewnie
>> wieprzowe. Byłiy przekrojone do połowy wzdłuż. Zgodnie z większością
>> przepisów - wymoczyłem w wodzie i powyciskałem, potem 3 razy
>> obgotowałem, potem pokroiłem w plasterki i obsmażyłem z cebulą.
>>
>> No i właśnie - niby ok a jednak - fetor nie do przebrnięcia (mam dość
>> wyczulony węch) i ogólnie konsystencja - twarde to gówno do
>> niemożliwości. Nie dałem rady.
>>
>> No więc jak mistrzowsko przyrządzić nereczki?
>
> ==========
>
> Odpowiadam: Po pierwsze primo możesz mi zaufać, bo w tym temacie
> jestem obeznany i efekt zawsze jest znakomity.
>
> 1) Na 99% kupiłeś wieprzowe, Cielęce nerki w wyglądzie w ogóle nie
> przypominają nerki (jeśli trochę masz pojęcie o anatomii) i przyrządza
> się je zupełnie inaczej niż wieprzowe.
>
> 2) Jeżeli wieprzowe, początek miałeś prawie prawidłowy. Przed
> wciepaniem do gotowania należy je ponacinać delikatnie w poprzek tak
> co jekieś 1cm. Z obu stron. Podczas gotowania należy często bełtać, bo
> przywierają do gara i potem jest syf i baba miałkoli, że bydło w
> kuchni. Szumowiny zbieraj durchszlakiem i won do zlewu z nimi.
> Wymień wodę i tak ze 2 razy po 20-30 minut. AHA !!! Przed gotowaniem
> usuń całą błonę zewnętrzną !!
>
> 3) Teraz odcedź i opłucz w zimnej wodzie. Ale porządnie !! Pociapaj
> na plasterki 1-no centymetrowe.
>
> 4) Na patelnię PALMA, cebula, ziele ang., liść laurowy, parę
> gwoździków. Jak się cebulka zeszkli, sos sojowy wlatuje. UWAGA!!
> Będzie prychać!!
>
> 5) Tera wjeżdżają nery, podsypujemy mielonym pieprzem,podlewamy H2O i
> dusimy. Jak kto lubi andente (tak sie to pisze?), to max.30-40 . Jak
> bardziej ciaprate, to ciuta ponad godzinę.
>
> 6) Na 10 min. przed finałem mielona papryka słodka. Śmiało!! 2-3
> Stołowe... Jak lubisz na ostro, dowal też ostrej.
>
> 7) Hahh!!! Opcjonalnie możesz pociaprać też kiszone ogóry w kostkę
> 1cm i wciepać teraz do tego. Pasuje idealnie..
>
> 8) Pół szklanki mleka z wymiąchanymi 2-ma łyżkami mąki i zagęszczasz
> sos.
>
> Finito !! Żarcie jak tralala.. Ze świeżym pieczywem najlepsze.. I nic
> nie capi !!
>
> A jeśli dorwiesz gdzieś nery cielęce, to krótka piłka.
> PALMA,cebulka,czosnek białe wytrawne i sruuu.. to wszystko na patelnię
> na 5 minut...
Dzięki za szczegółowy przepis. Rozumiem, że jak Palmę zastąpię smalcem
(jakoś bardziej pasuje mi do polskiej kuchni) to nie zrobi
różnicy?oTeraz muszę poszukąc nereczek bo przecież w "normalnych"
supermarketach to ich nie będzie.
W ciągu najbliższych dni na pewno przećwiczę przepis!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2013-04-25 13:28:05
Temat: Re: Jak zrobic nereczki?W dniu 2013-04-22 23:55, tomjas pisze:
> różnicy?oTeraz muszę poszukąc nereczek bo przecież w "normalnych"
> supermarketach to ich nie będzie.
W Intermarche bedą jak najbardziej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2013-04-25 23:41:31
Temat: Re: Jak zrobic nereczki?
> A jak lubisz azjatyckie smaki, to paprykę zastąp curry. Zaje..ste !!
>
Stachu na prezydenta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2013-05-25 12:38:54
Temat: Re: Jak zrobic nereczki?W dniu 2013-04-09 02:15, Stachu Chebel pisze:
> 2) Jeżeli wieprzowe, początek miałeś prawie prawidłowy. Przed
> wciepaniem do gotowania należy je ponacinać delikatnie w poprzek tak
> co jekieś 1cm. Z obu stron. Podczas gotowania należy często bełtać, bo
> przywierają do gara i potem jest syf i baba miałkoli, że bydło w
> kuchni. Szumowiny zbieraj durchszlakiem i won do zlewu z nimi. Wymień
> wodę i tak ze 2 razy po 20-30 minut. AHA !!! Przed gotowaniem usuń
> całą błonę zewnętrzną !!
A proszku ixi nie używasz? Po kiego grzyba tyle się z tym męczysz.
Ściągasz błonę ktoisz na talarki i do durszlaka pod zimną wodę. Po
przepłukaniu od razu na patelnię i potraktować przyprawami - pieprz
ziołowy, majeranek, kurkuma ew. można trochę poświęcić Vegetą. Gdy
zaczynają wrzeć żadnego odoru, a przyjemny, apetyczny aromat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |