X-Received: by 10.49.49.193 with SMTP id w1mr1970246qen.3.1365466534647; Mon, 08 Apr
2013 17:15:34 -0700 (PDT)
MIME-Version: 1.0
X-Received: by 10.49.49.193 with SMTP id w1mr1970246qen.3.1365466534647; Mon, 08 Apr
2013 17:15:34 -0700 (PDT)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!ca1no36902840qab.0!
news-out.google.com!ef9ni8256qab.0!nntp.google.com!t2no46415711qal.0!postnews.g
oogle.com!h1g2000vbx.googlegroups.com!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Mon, 8 Apr 2013 17:15:34 -0700 (PDT)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: h1g2000vbx.googlegroups.com; posting-host=81.219.220.14;
posting-account=67yd9woAAAAHUu8VHyA7Js47M98NE3m3
NNTP-Posting-Host: 81.219.220.14
References: <s...@k...localdomain>
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.0; rv:19.0) Gecko/20100101
Firefox/19.0,gzip(gfe)
Message-ID: <1...@h...googlegroups.com>
Subject: Re: Jak zrobic nereczki?
From: Stachu Chebel <s...@g...com>
Injection-Date: Tue, 09 Apr 2013 00:15:34 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:350602
Ukryj nagłówki
On 6 Kwi, 23:06, tomjas <t...@W...onet.pl> wrote:
> No właśnie - jak zrobić nereczki z cebulką.
>
> Zacznę od tego, że jakieś 20 lat temu byłem w knajpie i znajomy wziął
> właśnie nereczki (niestety nie pamiętam jakie - ale po wielkości
> plasterków - raczej wieprzowe lub cielęce) z cebulką. Z chlebem. Dał mi
> spróbować i miodzio. Wyglądało to tak - plasterki (średnicy 4-6 cm,
> w przekroju jakies 1-2 mm) nereczek położone na zrumienionej cebulce.
> Same plasterki miały środek z tłuszczyku.
>
> A teraz jak ja to zrobiłem (i spierdoliłem).
> W sklepie kupiłem nerki - nie pamiętam jakie, ale nieduże więc pewnie
> wieprzowe. Byłiy przekrojone do połowy wzdłuż. Zgodnie z większością
> przepisów - wymoczyłem w wodzie i powyciskałem, potem 3 razy
> obgotowałem, potem pokroiłem w plasterki i obsmażyłem z cebulą.
>
> No i właśnie - niby ok a jednak - fetor nie do przebrnięcia (mam dość
> wyczulony węch) i ogólnie konsystencja - twarde to gówno do
> niemożliwości. Nie dałem rady.
>
> No więc jak mistrzowsko przyrządzić nereczki?
==========
Odpowiadam: Po pierwsze primo możesz mi zaufać, bo w tym temacie
jestem obeznany i efekt zawsze jest znakomity.
1) Na 99% kupiłeś wieprzowe, Cielęce nerki w wyglądzie w ogóle nie
przypominają nerki (jeśli trochę masz pojęcie o anatomii) i przyrządza
się je zupełnie inaczej niż wieprzowe.
2) Jeżeli wieprzowe, początek miałeś prawie prawidłowy. Przed
wciepaniem do gotowania należy je ponacinać delikatnie w poprzek tak
co jekieś 1cm. Z obu stron. Podczas gotowania należy często bełtać, bo
przywierają do gara i potem jest syf i baba miałkoli, że bydło w
kuchni. Szumowiny zbieraj durchszlakiem i won do zlewu z nimi.
Wymień wodę i tak ze 2 razy po 20-30 minut. AHA !!! Przed gotowaniem
usuń całą błonę zewnętrzną !!
3) Teraz odcedź i opłucz w zimnej wodzie. Ale porządnie !! Pociapaj
na plasterki 1-no centymetrowe.
4) Na patelnię PALMA, cebula, ziele ang., liść laurowy, parę
gwoździków. Jak się cebulka zeszkli, sos sojowy wlatuje. UWAGA!!
Będzie prychać!!
5) Tera wjeżdżają nery, podsypujemy mielonym pieprzem,podlewamy H2O i
dusimy. Jak kto lubi andente (tak sie to pisze?), to max.30-40 . Jak
bardziej ciaprate, to ciuta ponad godzinę.
6) Na 10 min. przed finałem mielona papryka słodka. Śmiało!! 2-3
Stołowe... Jak lubisz na ostro, dowal też ostrej.
7) Hahh!!! Opcjonalnie możesz pociaprać też kiszone ogóry w kostkę
1cm i wciepać teraz do tego. Pasuje idealnie..
8) Pół szklanki mleka z wymiąchanymi 2-ma łyżkami mąki i zagęszczasz
sos.
Finito !! Żarcie jak tralala.. Ze świeżym pieczywem najlepsze.. I nic
nie capi !!
A jeśli dorwiesz gdzieś nery cielęce, to krótka piłka.
PALMA,cebulka,czosnek białe wytrawne i sruuu.. to wszystko na patelnię
na 5 minut...
|