Data: 2005-11-15 12:08:15
Temat: Re: Jak zrobić placki do kebabów ?
Od: Broda <b...@f...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jackare wrote:
>>http://www.bigbabas.ch/speise/lahmacun.jpg
>>jesli tak to jest to Lahmacun
> Dokładnie o to. Czy wie ktoś jak taki placek przygotować ? Wiem że można to
> kupić gotowe, ale chciałbym sam....
> --
> Jackare
Kiedys podjalem probe zrobienia takich cienkich pit (wedlug mnie
oryginlanych, a te 2 cm chlebki to tylko wyglada na cos zupelnie innego :).
Ciasto jak najbardziej drozdzowe, tylko rozwalkowane na jakies 0.5 cm i
odstawione to wyrosniecia potem do bardzo rozgrzanego piekarnika.
Powinny puchnac i utworzyc dwie warstwy przedzielone powietrzem :)
Moje eksperymenta udaly sie polowicznie. Wiekszosc spuchla, ale trzeba
uwazac, bo szybko twardnieja. Mysle ze po kilku razach mozna dojsc do
wprawy.
Nie pozostaje ci nic innego jak eksperymentowac, bo wedlug mnie z
zadnego przepisu nie uda ci sie od razu uzyskac dobrych efektow. Tego
sie po prostu trzeba nuaczyc :)
Broda
|