Data: 2008-10-07 14:52:15
Temat: Re: Jak zrobić wino musujące ?
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Tue, 7 Oct 2008 16:02:23 +0200, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:mv019nw2htdc.1dobqp6ek6e2c.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 7 Oct 2008 08:48:21 +0200, andy napisał(a):
>>
>>> Zrobiłem nastaw z winogron ciemnych i już fermentuje
>>> co zrobić lub dodać aby wino było musujące.
>>>
>>> RB
>>
>> http://wino.org.pl/content/view/279/114/
>> Oczywiście dodanie drożdży nie jest wcale konieczne, a już na pewno
> bzdura,
>> że koniecznie Bayanus aktywne - możesz dodać dowolną matkę drożdżową.
>> Albo wcale. Dodatek cukru sam z siebie pobudzi drożdże pozostałe w winie
> do
>> fermentacji. Dalszy sposób postępowania jak w opisie.
>
> I butelki szampanówki... Bo inaczej eksplodują, sam drut nie wystarczy...
Jeśli nie doda się max. porcji cukru, to wystarczą zwykłe, nawet bez drutu,
byle dobrze zakorkowane i w chłodku - kiedyś mąż niechcący zrobił
"francuski" szampan z wina z jabłek. Stało sobie 7 lat, bo nie za smaczne
było, a kiedy się do niego dokopaliśmy z braku laku, okazało się, że po
prostu poezja - no i musujące. jabłek nie było wcale czuć, smakowało jak
najlepszy francuski szampan, to naprawdę było coś - wyszło lekko musujące,
półwytrane, po prostu COŚ.
|