Data: 2006-07-18 20:06:17
Temat: Re: Jaka gaśnica do domu?
Od: "Piotr_boncza" <o...@m...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Michał Sobkowski" <m...@f...adres.invalid> napisał w
wiadomości news:e9ims3$fq1$1@sunflower.man.poznan.pl...
> Dnia 7/18/2006 2:30 PM, Piotr_boncza napisał(a):
>
> >>>Mąka Panie i Panowie. Pożary kuchenne, szczególnie patelnie gasi
> > się
> >>>mąką.
> >>
> >>Hmm. Mąka rozpylona w powietrzu to mieszanka wybuchowa. Siła
> > eksplozji
> >>zdmuchuje płomień? ;-) Trochę ryzykowne!
Nie zdmuchuje, ale odcina dopływ powietrza i wystudza płomień oraz
tłuszcz.
> >>Całkowicie bezpieczna jest natomiast sól.
> >
> >
> > Rzucamy w płomień, nie rozpylamy dookoła :-P
> Ale jak ci ręka zadrży i źle rzucisz, to wylecisz w powietrze! :-)
Wbrew pozorom nie tak łatwo. Najpierw trzeba mąkę dobrze rozpylić.
Taka rzucana łatwo nie wybucha.
Wybucha dobrze rozpylona o ściśle określonej zwartości %. Podobnie jak
z gazem ziemnym. Do tego garść mąki nie wybuchnie z siłą granatu.
Wybuchy takie jak na fotkach wymagają pomieszczeń wypełnionych
zawiesiną palnego pyłu. Bardzo efektowne wybuchy miały miejsce w USA w
silosach zbożowych. Poszło pięknym łańcuszkiem przez kilka.
> > ps. ćwiczyłem na zajęciach praktycznych, więc wiem co mówię.
> Chcesz powiedzeć, że to było na kursie ppoż? :-o
>
> > pps. soli nie próbowaliśmy
> Też nie próbowałem, nie wiem na ile jest skuteczna ale przynajmniej
> wiadomo, że nie wybuchnie. :-)
Pewnie skuteczność znacznie niższa. Może jak się ochłodzi to
przeprowadzę badania terenowe.
pozdrawiam Piotr
|