Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@f...krasnik.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaka to sałatka..? .
Date: Mon, 4 Apr 2005 08:04:08 +0200
Organization: lubman
Lines: 33
Message-ID: <d2qlcr$elv$1@news.lublin.pl>
References: <d2pv90$283$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: fto2.flt.krasnik.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.lublin.pl 1112594651 15039 195.117.192.122 (4 Apr 2005 06:04:11 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 4 Apr 2005 06:04:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:236267
Ukryj nagłówki
Użytkownik "xxx" <x...@o...pl> napisał:
> Jaka to sałatka i gdzie mogę znalezc przepis.
> Robi sie ją mniej wiecej tak:
> Bialko z jajka sciera sie na tarce, wklada sie do miski jako pierwsza
> warstwe. Pozniej tunczyka, chyba cebule, chyba troche sera i to sa
> kolejne warstwy. Dodaje sie majonez a na koniec posypuje sie calosc
> startym zoltkiem z jajka.
> Moze ktos z grupowiczow ma dokladny opis tej saltki.
Z archiwum grupy:
"Kijowska, albo puszysta (wg Ani), ale tam nie ma marchewki.
Sałatka puszysta:
6 jajek - ugotowanych na twardo, 1 puszka tuńczyka, 1 duża cebula,
10 dag masła - zamrożonego, 20 dag żóltego sera.
Układać warstwami:
1: drobno posiekane same białka (lub starte na tarce)
2: ser żólty starty na tarce na grubych oczkach (albo na drobnych)
3: 1/2 puszki tuńczyka
4: drobno posiekana cebula
5: 1/2 majonezu
6: masło utarte na tarce (zamrożone)
7: 1/2 tuńczyka
8: resztę majonezu
9: pokruszone same żółtka
Sałatka jest dość łagodna, nie dodawać soli.
Można natomiast posypać po wierzchu białym pieprzem."
Pozdrawiam
Lilla
|