| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-11-27 17:59:22
Temat: Re: Jaki ChlebMarianatoR wrote:
>
> No to CZE!!!
> jak zwykle z głupimi pytaniami ...:)
> jaki chleb jest wg.was najzdrowszy , ale konkretnie proszę:
> Typ,Marka,Model.;)
> Pytanie 2
> na czym smażyć żeby oczywiście było zdrowo...i smacznie.
> dodam że uprawiam amatorsko kulturystykę i właśnie pod tym kątem chciał bym
> uzyskac odpowiedzi...
> dzienks za odp.
> DoctorDeath
Co do chleba to najzdrowsze sa pelnoziarniste, zytnie, razowe, itp
(trzeba dokladnie czytac informacje na etykietach bo chleb moze byc
ciemny a w skladzie ma tylko barwnik nadajacy mu ten kolorek).
Marka - ze wszystkich jakie mialam okazje widziec w sprzedazy to
najlepiej prezentuje sie chleb z "SPC Spolka z o.o." robia go w
Sosnowcu. Maja wiele rodzaji ale najbardziej wartosciowe wydaja sie byc:
bakaliowy, specjal i sojowy. Sa pycha :)
A co do smazenia to oczywiscie oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia na
zimno. Nie jest najtansza ale najzdrowsza !
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-11-28 10:35:26
Temat: Re: Jaki Chleb"Ola" <o...@k...gliwice.pl> wrote in message
news:3A22A0FA.FA45D00D@kopnet.gliwice.pl...
> MarianatoR wrote:
> > na czym smażyć żeby oczywiście było zdrowo...i smacznie.
> A co do smazenia to oczywiscie oliwa z oliwek z pierwszego tloczenia na
> zimno. Nie jest najtansza ale najzdrowsza !
Nie jestem pewien Olu. Oleje tłoczone na zimno są zdrowe, bo nie
przekracza się przy ich produkcji temperatury 50C. Podczas smażenia
oczywiście temperatura jest znacznie wyższa, więc cały zysk "diabli biorą".
Co więcej, oleje tłoczone na zimno zawierają drobne fragmenty roślin z
których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy smażeniu te
fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
Więc smażenie na rafinowanych, a tłoczone na zimno do surówek.
Howgh, :-)
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 15:03:07
Temat: Re: Jaki ChlebGandalf wrote:
> Co więcej, oleje tłoczone na zimno zawierają drobne fragmenty roślin z
> których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy smażeniu te
> fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
>
> Howgh, :-)
> Gandalf (AB)
jeszcze nie spotkalam sie z oliwa z oliwek, w ktorej plywaja fragmenty
roslin
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 15:37:58
Temat: Re: Jaki Chleb"Ola" <o...@k...gliwice.pl> wrote in message
news:3A23C92B.E6736DCC@kopnet.gliwice.pl...
> Gandalf wrote:
> > Co więcej, oleje tłoczone na zimno zawierają drobne fragmenty roślin z
> > których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy smażeniu te
> > fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
> jeszcze nie spotkalam sie z oliwa z oliwek, w ktorej plywaja fragmenty
> roslin
Bo one są małe i ich nie widać. Jak z bakteriami :-)
Przy tłoczeniu trochę zawiesin przechodzi przez filtry, przy rafinacji
już prawie nie ma szans. Zresztą to nie tylko cząstki stałe.
Pozdrawiam,
Gandalf (AB)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 17:02:50
Temat: Re: Jaki ChlebGandalf wrote:
>
> "Ola" <o...@k...gliwice.pl> wrote in message
> news:3A23C92B.E6736DCC@kopnet.gliwice.pl...
> > Gandalf wrote:
>
> > > Co więcej, oleje tłoczone na zimno zawierają drobne fragmenty roślin z
> > > których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy smażeniu te
> > > fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
>
> > jeszcze nie spotkalam sie z oliwa z oliwek, w ktorej plywaja fragmenty
> > roslin
>
> Bo one są małe i ich nie widać. Jak z bakteriami :-)
>
> Przy tłoczeniu trochę zawiesin przechodzi przez filtry, przy rafinacji
> już prawie nie ma szans. Zresztą to nie tylko cząstki stałe.
>
> Pozdrawiam,
> Gandalf (AB)
Przytocze maly cytat:
"oliwa z oliwek rafinowana - pochodzi z chemicznej obrobki pozostalych
wytloczyn, nie ma wartosci leczniczej"
vita
nie wiem na ile to prawda ale mi i tak z pierwszego tloczenia bardzo
odpowiada
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 17:08:00
Temat: Re: Jaki Chleb
Użytkownik "Ola" <o...@k...gliwice.pl> napisał...
> Przytocze maly cytat:
> "oliwa z oliwek rafinowana - pochodzi z chemicznej obrobki pozostalych
> wytloczyn, nie ma wartosci leczniczej"
> vita
>
> nie wiem na ile to prawda ale mi i tak z pierwszego tloczenia bardzo
> odpowiada
Olu!
A co ma piernik do wiatraka?
I taka mała merytoryczna uwaga...
Jak cytujesz to podawaj źródło.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 18:44:38
Temat: Re: Jaki Chleb"Joanna Duszczyńska" wrote:
>
> Użytkownik "Ola" <o...@k...gliwice.pl> napisał...
> > Przytocze maly cytat:
> > "oliwa z oliwek rafinowana - pochodzi z chemicznej obrobki pozostalych
> > wytloczyn, nie ma wartosci leczniczej"
> > vita
> >
> > nie wiem na ile to prawda ale mi i tak z pierwszego tloczenia bardzo
> > odpowiada
>
> Olu!
> A co ma piernik do wiatraka?
> I taka mała merytoryczna uwaga...
> Jak cytujesz to podawaj źródło.
> Joanna
chodzi ci o to co ma oliwa do chleba ? bo jesli tak to racz przeczytac
wczesniejsze posty
a co do zrodla to moze czytaj dokladniej posty a zauwazysz, ze zrodlo
jest podane
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 19:40:09
Temat: Re: Jaki Chleb
Użytkownik "Ola" <o...@k...gliwice.pl> napisał...
> chodzi ci o to co ma oliwa do chleba ? bo jesli tak to racz przeczytac
> wczesniejsze posty
Nie Olu! Nie chodzi mi o to co wspólnego ma oliwa z chlebem, tylko o to co
wspólnego ma fakt, że oliwa rafinowana nie ma właściwości leczniczych z tym,
że oliwa extra vergine zawiera tu cytuję gandalfa:
> > > drobne fragmenty roślin z
> > > których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy smażeniu te
> > > fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
> a co do zrodla to moze czytaj dokladniej posty a zauwazysz, ze zrodlo
> jest podane
Słówko "vita" nie mówi mi nic...
To tyle...
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 20:03:29
Temat: Re: Jaki Chleb"Joanna Duszczyńska" wrote:
>
> Nie Olu! Nie chodzi mi o to co wspólnego ma oliwa z chlebem, tylko o to co
> wspólnego ma fakt, że oliwa rafinowana nie ma właściwości leczniczych z tym,
> że oliwa extra vergine zawiera tu cytuję gandalfa:
> > > > drobne fragmenty roślin z
> > > > których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy smażeniu te
> > > > fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
>
to ma tyle do tematu, ze autor postu "jaki chleb" pytal o cos
najzdrowszego do smazenia
> > a co do zrodla to moze czytaj dokladniej posty a zauwazysz, ze zrodlo
> > jest podane
>
> Słówko "vita" nie mówi mi nic...
>
to zajzyj do kiosku
to takie male czasopismo
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-11-28 20:15:17
Temat: Re: Jaki Chleb
Użytkownik "Ola" <o...@k...gliwice.pl> napisał...
> "Joanna Duszczyńska" wrote:
> >
> > Nie Olu! Nie chodzi mi o to co wspólnego ma oliwa z chlebem, tylko o to
co
> > wspólnego ma fakt, że oliwa rafinowana nie ma właściwości leczniczych z
tym,
> > że oliwa extra vergine zawiera tu cytuję gandalfa:
> > > > > drobne fragmenty roślin z
> > > > > których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy
smażeniu te
> > > > > fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
> >
>
> to ma tyle do tematu, ze autor postu "jaki chleb" pytal o cos
> najzdrowszego do smazenia
Czy Ty udajesz, czy naprawdę nie rozumiesz?
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |