Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!newsfee
d.silweb.pl!polsl.gliwice.pl!not-for-mail
From: Ola <o...@k...gliwice.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaki Chleb
Date: Tue, 28 Nov 2000 18:02:50 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 30
Message-ID: <3...@k...gliwice.pl>
References: <8vs2aq$d3o$1@news.tpi.pl> <3...@k...gliwice.pl>
<3...@n...vogel.pl> <3...@k...gliwice.pl>
<3a23d182$1@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: serwer.kopnet.gliwice.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Mailer: Mozilla 4.74 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:37992
Ukryj nagłówki
Gandalf wrote:
>
> "Ola" <o...@k...gliwice.pl> wrote in message
> news:3A23C92B.E6736DCC@kopnet.gliwice.pl...
> > Gandalf wrote:
>
> > > Co więcej, oleje tłoczone na zimno zawierają drobne fragmenty roślin z
> > > których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy smażeniu te
> > > fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
>
> > jeszcze nie spotkalam sie z oliwa z oliwek, w ktorej plywaja fragmenty
> > roslin
>
> Bo one są małe i ich nie widać. Jak z bakteriami :-)
>
> Przy tłoczeniu trochę zawiesin przechodzi przez filtry, przy rafinacji
> już prawie nie ma szans. Zresztą to nie tylko cząstki stałe.
>
> Pozdrawiam,
> Gandalf (AB)
Przytocze maly cytat:
"oliwa z oliwek rafinowana - pochodzi z chemicznej obrobki pozostalych
wytloczyn, nie ma wartosci leczniczej"
vita
nie wiem na ile to prawda ale mi i tak z pierwszego tloczenia bardzo
odpowiada
Ola
|