Data: 2000-11-28 17:02:50
Temat: Re: Jaki Chleb
Od: Ola <o...@k...gliwice.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gandalf wrote:
>
> "Ola" <o...@k...gliwice.pl> wrote in message
> news:3A23C92B.E6736DCC@kopnet.gliwice.pl...
> > Gandalf wrote:
>
> > > Co więcej, oleje tłoczone na zimno zawierają drobne fragmenty roślin z
> > > których się je tłoczy (skadinąd też dobroczynne), ale przy smażeniu te
> > > fragmenty się "palą", co nie jest za dobre.
>
> > jeszcze nie spotkalam sie z oliwa z oliwek, w ktorej plywaja fragmenty
> > roslin
>
> Bo one są małe i ich nie widać. Jak z bakteriami :-)
>
> Przy tłoczeniu trochę zawiesin przechodzi przez filtry, przy rafinacji
> już prawie nie ma szans. Zresztą to nie tylko cząstki stałe.
>
> Pozdrawiam,
> Gandalf (AB)
Przytocze maly cytat:
"oliwa z oliwek rafinowana - pochodzi z chemicznej obrobki pozostalych
wytloczyn, nie ma wartosci leczniczej"
vita
nie wiem na ile to prawda ale mi i tak z pierwszego tloczenia bardzo
odpowiada
Ola
|