Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!news2.ipa
rtners.pl!not-for-mail
From: "gosmo" <t...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jaki automat?
Date: Fri, 3 Feb 2012 14:36:45 +0100
Organization: GTS Energis
Lines: 21
Message-ID: <jggntf$3r8$1@news2.ipartners.pl>
References: <jgghap$hup$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 194.0.167.4
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news2.ipartners.pl 1328276207 3944 194.0.167.4 (3 Feb 2012 13:36:47 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Feb 2012 13:36:47 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.6157
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:342087
Ukryj nagłówki
Użytkownik " Majka" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:jgghap$hup$1@inews.gazeta.pl...
> AUTOMAT DO CHLEBA:
> Prosze, jakiej firmy lub którego modelu konkretnie używacie?
> Na co uwazać kupując, czego unikać?
> Majka
Mam Moulinex Home Bread Baguette (prezent od teściowej) i gorąco... nie
polecam w ogóle wypiekaczy (przynajmniej do chleba) ;)
Nadaje się wygniecienia ciasta bez brudzenia rąk, ew. do upieczenia
drożdżowca, robienia konfitur nie testowałem. Dobry chleb musi porosnąć parę
godzin (5-7h) na zakwasie bez drożdży a pieczony musi być przy dużej
wilgotności, aby skórka była chrupka. Co do czekania, to owszem, po
mieszaniu można wyłączyć, aby włączyć po wyrośnięciu, ale nie mam kontroli
nad temperaturą pieczenia czy dokładnym ustawieniem czasu. Nie ma również
możliwośći "dowilgocenia" skórki chleba, bo podczas pieczenia może opaść, a
pod koniec jest już za późno. Taki chleb można zrobić w piecu/piekarniku z
wsuniętym naczyniem z wodą, ewentualnie piekarnikiem z opcją pieczenia w
parze. Ale wiem, że są ludzie z niego zadowoleni (np. moja teściowa), ale
ona to zeżre wszystko ;)
|