Data: 2012-02-03 13:36:45
Temat: Re: Jaki automat?
Od: "gosmo" <t...@m...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik " Majka" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:jgghap$hup$1@inews.gazeta.pl...
> AUTOMAT DO CHLEBA:
> Prosze, jakiej firmy lub którego modelu konkretnie używacie?
> Na co uwazać kupując, czego unikać?
> Majka
Mam Moulinex Home Bread Baguette (prezent od teściowej) i gorąco... nie
polecam w ogóle wypiekaczy (przynajmniej do chleba) ;)
Nadaje się wygniecienia ciasta bez brudzenia rąk, ew. do upieczenia
drożdżowca, robienia konfitur nie testowałem. Dobry chleb musi porosnąć parę
godzin (5-7h) na zakwasie bez drożdży a pieczony musi być przy dużej
wilgotności, aby skórka była chrupka. Co do czekania, to owszem, po
mieszaniu można wyłączyć, aby włączyć po wyrośnięciu, ale nie mam kontroli
nad temperaturą pieczenia czy dokładnym ustawieniem czasu. Nie ma również
możliwośći "dowilgocenia" skórki chleba, bo podczas pieczenia może opaść, a
pod koniec jest już za późno. Taki chleb można zrobić w piecu/piekarniku z
wsuniętym naczyniem z wodą, ewentualnie piekarnikiem z opcją pieczenia w
parze. Ale wiem, że są ludzie z niego zadowoleni (np. moja teściowa), ale
ona to zeżre wszystko ;)
|