« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-09-20 19:46:47
Temat: Jaki olej do chinszczyzny?Witam
Mam pytanko o rodzaj oleju jaki jest stosowany w barach z kuchnią orientalną
np. do potrawy "Kurczak w 5-ciu smakach".Nie widzialem zeby dyly dodawane
jakies przyprawy a jedynie koleś dolewal wazówką jakąś oleista ciecz z
duzego garnuszka (jakis olej).Z tego powstawal fajny sos ale ten smak jest
nie do uzyskania przy normalnym oleju.
Co to moze być?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-09-21 06:48:16
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?carinus napisał:
> Mam pytanko o rodzaj oleju jaki jest stosowany w barach z kuchnią orientalną
> np. do potrawy "Kurczak w 5-ciu smakach".
Olej, który fachowo nazywa się bodaj "do głębokiego smażenia"; w sumie
chodzi o to, że nadaje się do smażenia w bardzo wysokich temperaturach
(wok).
> Nie widzialem zeby dyly dodawane
> jakies przyprawy a jedynie koleś dolewal wazówką jakąś oleista ciecz z
> duzego garnuszka (jakis olej).
A to już raczej nie olej, ale wywar/rosół - na bazie rosołu robi się
większość sosów do tzw. 'chińszczyzny', powstają zeń nie tylko zupy, ale
są właśnie podlewane rozmaite potrawy wymagające sosu.
--
Pozdrawiam
PWZ
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-09-21 07:38:02
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?Użytkownik "carinus" <c...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:dgpov2$kep$1@atlantis.news.tpi.pl...
>Nie widzialem zeby dyly dodawane
> jakies przyprawy a jedynie koleś dolewal wazówką jakąś oleista ciecz z
> duzego garnuszka (jakis olej).Z tego powstawal fajny sos ale ten smak jest
> nie do uzyskania przy normalnym oleju.
> Co to moze być?
Hmmmm, a może był to olej sezamowy? On daje taki ładny zapach i posmak
orzechów. Często stosowany w chińskich przepisach i smaczny, a w połączeniu
z sosem sojowym daje ciekawy efekt.
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-09-21 07:41:21
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?Olej zazwyczaj zwykły, czasami używa się oleju z orzechów ziemnych. Do
przyprawiania używa się oleju sezamowego, sosu rybnego, ostrygowego,
śliwkowego.
Poza tym dosyć często stosuje się ocet w połączeniu z cukrem.
Pzdr/Emek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-09-21 13:32:18
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?Postaram sie dostac gdzies olej sezamowy i sprobuje jak to bedzie
smakowac.Musze jeszcze rozwiercic dysze od palnika kuchenki gazowej zeby
dobrze rozgrzac woka bo inaczej to nic tak dobrze nie wyjdzie.
Przydalaby sie jakas osoba ktora pracuje w takim barze i wie jak to sie
faktycznie wszystko odbywa i co sie dodaje.Ale dzieki za wszelki
sugestie.Jak odnajde wlasciwy skladnik specyficznego smaku chinskiego żarcia
to dam wszystkim znać.
pzdr carinus
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-09-21 16:26:21
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?Tylko oleju sezamowego dodawaj z wyczuciem. Ma bardzo mocny aromat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-09-21 19:57:52
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?Dnia Wed, 21 Sep 2005 15:32:18 +0200, Waćpanna lub waćpan carinus, w
wiadomości <news:dgrndl$scd$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> Postaram sie dostac gdzies olej sezamowy i sprobuje jak to bedzie
> smakowac.Musze jeszcze rozwiercic dysze od palnika kuchenki gazowej zeby
> dobrze rozgrzac woka bo inaczej to nic tak dobrze nie wyjdzie.
Na miłośc boską! Uważaj na siebie.
I na kontrole panów z gazowni, co co roku kuchenki oglądają :>
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
Chodzenie po bagnach wciąga.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-09-21 20:05:24
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?In article <dgrndl$scd$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"carinus" <c...@p...onet.pl> wrote:
> Postaram sie dostac gdzies olej sezamowy i sprobuje jak to bedzie
> smakowac.Musze jeszcze rozwiercic dysze od palnika kuchenki gazowej zeby
> dobrze rozgrzac woka bo inaczej to nic tak dobrze nie wyjdzie.
Ja tam się nie znam na chińskiej kuchni (bo skąddym miał się znać), ale
o ile wiem, to idea woka jest taka, że umożliwia on przygotowanie potraw
"jednogarnkowych" na niewielkim płomieniu, który rozgrzewa mocno samo
dno, a pozostałe partie są chłodniejsze.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-09-21 20:33:04
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?
Le mardi 20 septembre 2005 ? 21:46:47, dans <dgpov2$kep$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Witam
> Mam pytanko o rodzaj oleju jaki jest stosowany w barach z kuchni? orientaln?
> np. do potrawy "Kurczak w 5-ciu smakach".Nie widzialem zeby dyly dodawane
> jakies przyprawy a jedynie kole? dolewal wazówk? jak?? oleista ciecz z
> duzego garnuszka (jakis olej).Z tego powstawal fajny sos ale ten smak jest
> nie do uzyskania przy normalnym oleju.
> Co to moze byae?
a czemu nie extra virgine ?
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-09-21 20:50:56
Temat: Re: Jaki olej do chinszczyzny?Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
> a czemu nie extra virgine ?
A w Chinach uprawia się oliwki ???
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |