Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.icp.pl!news.icp.pl!not-for-
mail
From: Lia <i...@p...org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakie ciacho z jablkami ??
Date: Sun, 13 Aug 2006 15:38:20 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 52
Message-ID: <lgsbye6e5rh9$.dlg@iska.from.poznan>
References: <ebn9he$r90$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: c122-209.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1155476297 4520 62.21.122.209 (13 Aug 2006 13:38:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 13 Aug 2006 13:38:17 +0000 (UTC)
X-Face: 9~.FT\ZW.xk$x;.n{#ge*d%Uo16c)mX},-=:&S@'O
X-Name: Iska Dauksza
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:275384
Ukryj nagłówki
Dnia 2006-08-13 15:30:21 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *[AmEr]* skreślił te oto słowa:
> witam,
> dostalismy duuuuuzo jablek.
> Drozdzowe z jablkami juz sie przejadlo.
> Moze ktos zna jakis spawdzony i smaczny przepis na ciacho z jablkami ??
Przepis z "Ciast i deserów" pana Marka Łebkowskiego, którego jestem
aboslutną fanką, bo jeszcze na żadnym jego przepisie się nie nacięłam.
- 225 g mąki
- 150 g masła
- 75 g cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- 80 g duzych rodzynek
- 80 g białego cukru
- 2 lyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja daję więcej)
- 50 ml likieru pomarańczowego (zdarza mi się ratowac wódka lub spirytusem,
w zależności od zawartości barku)
- 4 łyzki dżemu morelowego (treściwe łyzki treściwego dżemu, a nie
galaretki)
Mąkę koniecznie przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i mieszamy. Do tego
dodajmy posiekane masło. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i
szybko zagniatamy ciasto. Zagniatamy kulę, zawijamy w folię alu i na 30
minut do lodówki.
Rodzynki zalewamy 150 ml wody, dodajemy skórkę, 3 łyżki dżemu i gotujemy
pod przykryciem, na malym ogniu przez 25 minut.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na plasterki - nie za cienkie.
Na patelni smażymy przez 5 minut jabłka z cukrem. Nastepnie dodajemy
ugotowane rodzynki.
Dno formy do tarty, albo kwadratową jakąś wykładamy papierem do pieczenia,
na to wykładamy ciasto. na całą powierzchnię. Zostawiamy troche ciasta na
wyłozenei boków. Nakłuwamy całośc widelcem i pieczemy 15 minut w 200
stopniach.
Podpieczone ciasto studzimy. Wylepiamy boki formy ciastem, i wykładamy na
to jabłka.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Pozostały dżem mieszamy z likierem, miksujemy i smarujemy tym ciasto. Wbrew
pozorom nie warto pomijać tego etapu.
Jemy przestudzone.
Mimo, że wygląda to skomplikowanie i pracochłonnie robi się dość szybko, i
naprawde warto, bo jest przepyszne :)
--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@j...org
It's life's illusions i recall. I really don't know life at all.
|