Data: 2006-09-01 20:11:39
Temat: Re: Jakie przetwory z jabłek?
Od: "fiora" <f...@r...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ed80nf$1q3$2@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Secretgarden" <s...@t...pl> wrote in message
> news:5644.0000010d.44f73cdd@newsgate.onet.pl...
> > Mam dużo jabłek ,raczej twardych,kwasnych,niezbyt dojrzałych,łatwo
> > rozpadających się podczas gotowania.
> >
> > Co na zimę warto z nich zrobić,oprócz typowych dżemów,galaretek?
> > L.
>
> Może to być rosyska PASTYŁA. Dawniej znana i u nas - Marmolada tak
> gęsta, że po wylaniu np. na blachę do pieczenia ciast i podsuszeniu może
być
> trzymana za brzeg i się nie oberwie. Przechowuje się ją zwiniętą w rulonik
> (nie sklei się) w wysłanej papierem pergaminowym drewnianej skrzyneczce.
> Można pokroic w batony - fantastyczne i zdrowe dla dzieci, ale i
> dorosłych...
>
I jak sie to robi??
Fiora
|