Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Robert" <p...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <8jeu7g$spi$1@sunsite.icm.edu.pl>
Subject: Re: Jesiotr - jak przyrządzić
Lines: 46
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Message-ID: <EyH65.68193$DC.1579154@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 29 Jun 2000 12:46:28 GMT
NNTP-Posting-Host: 195.117.3.29
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 962282788 195.117.3.29 (Thu, 29 Jun 2000 14:46:28 MET DST)
NNTP-Posting-Date: Thu, 29 Jun 2000 14:46:28 MET DST
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:30303
Ukryj nagłówki
Witam
Jesli nikt z grupowiczow nie zaproponuje Ci czegos bardziej wykwintnego to
proponuje zebys go usmazyl .
Nie napisales czy sa to filety ,czy cala ryba ale mysle ,ze jednak druga
wersja jest
bardziej realna bo nie widzialem nigdzie filetow z tej ryby.
Mysle rowniez ,ze twoj jesiotr to sztuka nie wieksz niz 1,5 -2 kg bo takie w
Polsce
najczesciej sa w sprzedazy.Ten archaiczny zwierz ktorego niedlugo spozyjesz
to ryba chszestno szkieletowa o fantastycznym smaku (pod warukiem ,ze jest
swieza). Mieso ryb w szczegolnosci absorbuje zapachy z otoczenia i dlugie
trzymanie w lodowce szalenie brutalni zmienia smak i zapach rybiego miesa.
Przyjmijmy ,ze masz juz przygotowane dzwonka.(pamietaj o usuniecieu plytek
rogowych.)Umyte osolone i OSUSZONE dzwonka panierujesz otaczajac tylko
w mace.Bardzo wazne jest by ryba przed panierowaniem byla sucha, poniewz
bedziesz ja smazyl w wysokiej temperaturze.Druga bardzo wazna rzecz to
rozgrzanie (grubej) patelni ,samej bez tluszczu!!!.Dopiero na rozgrzana
patelnie
wlewasz OLIWE nie olej.W momencie kiedy zobaczysz pierwszy "maly dymek" nad
patelnia ukladaj panierowane w mace dzwonka.Po obsmazeniu na zloty kolor
ze wszystkich stron przykrec ogien , niech dochodzi na malym ogniu.Przed
podanim na stol mocno skropic cytryna.Ja nie dodaje zadnych przypraw bo
uwazam,ze
tylko" zabijaja" smak ryby.
Pozdrawiam
Użytkownik "andrzej" <k...@p...pl> napisał w wiadomości
news:8jeu7g$spi$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Witam
> Mam prośbę o przepis na wykwintne podanie ryby (Jesiotra).
> Jesiotra jeszcze nigdy nie robiłem i nie wiem jak się do niego zabrać, a
> szkoda by go było spaprać bo wygląd mi na smakowity kąsek.
> Przy okazji pozdrawiam wszystkich łakomczuchów którzy muszą lub chcą się
> odchudzać.
>
>
> Andrzej
> k...@p...pl
>
>
>
|