Data: 2000-11-23 22:05:31
Temat: Re: Jeszcze o woku - problem
Od: "Tomasz Ostrowicz" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik grzegorz drabik <g...@e...com> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:8vik4e$lam$...@n...tpi.pl...
>
> >
> > Kupiles cos co wokiem nie jest! Wok jest kuty z blacy stalowej,
> > jaknajbardziej rdzewnej. Jest gladki. A ognina do tego uzywa
> > sie ostrego.
>
> Gdyby był gładki to wszystko zjezdzdaloby na sam dół i sens tego
urządzenia
> byłby raczej zatracony. Kuty owszem i to właśnie ślady po tym kuciu
dają
> jego porowatość (wygląda to jak ślady po małym młotku). Co do ognia
to
> kojarzy mi się ze w Chinach używano raczej chrustu który pali się
szybko i
> dużym płomieniem.
Ale taki ogien nie daje takiej temperatury by przypalac to co lezy w
gornych czesciach garnka, a plomien z gazowki szybko to przypala, bo
to jedzonko odsaczone jest z tluszczu, ktory splywa nizej.
Tomek
|