Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.internetia.pl!news.ipartners.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!n
ews.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@d...com.pl (Herbatka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KADAIFI
Date: 26 Aug 2002 13:13:37 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 44
Message-ID: <006f01c24cf1$698d6a60$0200a8c0@tea>
References: <3d69f9cb$1_2@news.vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1030360417 5712 192.168.240.245 (26 Aug 2002 11:13:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 26 Aug 2002 11:13:37 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id NAA30033
for <p...@n...pl>; Mon, 26 Aug 2002 13:13:13 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id NAA30033
for <p...@n...pl>; Mon, 26 Aug 2002 13:13:13 +0200
X-Received: from tea (pg79.poznan.sdi.tpnet.pl [213.76.223.79]) by
delta.sote.poznan.pl (8.9.3/8.9.3/Debian 8.9.3-21) with SMTP id NAA30033
for <p...@n...pl>; Mon, 26 Aug 2002 13:13:13 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122143
Ukryj nagłówki
----- Original Message -----
From: "ola" <a...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, August 26, 2002 11:43 AM
Subject: KADAIFI
Szukałam, i
> znalazłam przepisy w języku angielskim, gdzie to coś, co ja nazywam
makaron
> jest "Kadaifi pastry".
> Czy ktoś mógłby mi pomóc ??? Może ktoś z klubowiczów już się na to kiedyś
> natknął???
> Z góry wielkie dzięki!!!!
> Pozdrowionka
> Ola
Kadaifi pastry zgodnie z pierwszym linkiem to po prostu greckie ciasto fillo
(fyllo), tyle, ze pociete na cieniutki makaron - przypomina nieco ciasto
francuskie - to sa takie cieniutenkie platki ciasta - grubosci papieru -
dosc trudno je zrobic (w sensie rowalkowania na odpowiednia cieknosc ) a
pociac bedzie chyba jeszcze trudniej. Ale podaje przepis:
50 dag maki
1 lyzeczka soli
3-4 lyzki oliwy z oliwek
szklanka wody lub 2 jajka i 1/2 szklanki wody
6 dag maki
Przesiac make do duzej miski i wymieszac ze sola. Wlac waskim strumieniem
oliwe, wygniatajac reka, a nstepnie w ten sam sposob wlewac wode lub jajka
dokladnie rozbite trzepaczka z 1/2 szklanki wody. Wyrobic na posypanej maka
stolnicy, az ciasto stanie sie zwarte i elastyczne. Jesli byloby zbyt
miekkie, dodac przesianej maki. przykryc sciereczka, zostawic na 20 min.
Podzielic na osiem kulek i rozwalkowac na arkusze grubosci papieru. -
nastepnie trzeba by to pokroic - chyba najlepiej byloby przepuscic przez
maszynke do robienia makaronu, nastepnie wysuszyc, zeby stwardnialo. W
Grecji to wszystko mozna kupic gotowe :-(
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|