Data: 2002-08-26 11:13:37
Temat: Re: KADAIFI
Od: b...@d...com.pl (Herbatka)
Pokaż wszystkie nagłówki
----- Original Message -----
From: "ola" <a...@p...onet.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Monday, August 26, 2002 11:43 AM
Subject: KADAIFI
Szukałam, i
> znalazłam przepisy w języku angielskim, gdzie to coś, co ja nazywam
makaron
> jest "Kadaifi pastry".
> Czy ktoś mógłby mi pomóc ??? Może ktoś z klubowiczów już się na to kiedyś
> natknął???
> Z góry wielkie dzięki!!!!
> Pozdrowionka
> Ola
Kadaifi pastry zgodnie z pierwszym linkiem to po prostu greckie ciasto fillo
(fyllo), tyle, ze pociete na cieniutki makaron - przypomina nieco ciasto
francuskie - to sa takie cieniutenkie platki ciasta - grubosci papieru -
dosc trudno je zrobic (w sensie rowalkowania na odpowiednia cieknosc ) a
pociac bedzie chyba jeszcze trudniej. Ale podaje przepis:
50 dag maki
1 lyzeczka soli
3-4 lyzki oliwy z oliwek
szklanka wody lub 2 jajka i 1/2 szklanki wody
6 dag maki
Przesiac make do duzej miski i wymieszac ze sola. Wlac waskim strumieniem
oliwe, wygniatajac reka, a nstepnie w ten sam sposob wlewac wode lub jajka
dokladnie rozbite trzepaczka z 1/2 szklanki wody. Wyrobic na posypanej maka
stolnicy, az ciasto stanie sie zwarte i elastyczne. Jesli byloby zbyt
miekkie, dodac przesianej maki. przykryc sciereczka, zostawic na 20 min.
Podzielic na osiem kulek i rozwalkowac na arkusze grubosci papieru. -
nastepnie trzeba by to pokroic - chyba najlepiej byloby przepuscic przez
maszynke do robienia makaronu, nastepnie wysuszyc, zeby stwardnialo. W
Grecji to wszystko mozna kupic gotowe :-(
Herbatka
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|