Reply-To: "ola" <a...@p...onet.pl>
From: "ola" <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <3d69f9cb$1_2@news.vogel.pl> <006f01c24cf1$698d6a60$0200a8c0@tea>
Subject: Re: KADAIFI
Date: Mon, 26 Aug 2002 13:34:08 +0200
Lines: 58
Organization: a
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
NNTP-Posting-Host: hutabuczek.hutabuczek.com.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Message-ID: <3...@n...vogel.pl>
X-Trace: news.vogel.pl 1030362066 hutabuczek.hutabuczek.com.pl (26 Aug 2002 13:41:06
+0200)
X-Complaints-To: U...@n...vogel.pl
X-Original-NNTP-Posting-Host: 195.117.184.19
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.one
t.pl!news.vogel.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:122151
Ukryj nagłówki
Dzięki, gdybym tydzień temu o tym wiedziała, to z pewnością bym sobie to
ciasto kupiła :((((((((
A może by tak zaeksperymentować z ciastem francuskim?? (też podawali coś
podobnego, tyle ze ciasto nie było drobno ciachane i nie mam pojęcia, jak
się to zwało)
Pozdrowionka
Ola
Użytkownik "Herbatka" <b...@d...com.pl> napisał w wiadomości
news:006f01c24cf1$698d6a60$0200a8c0@tea...
>
> ----- Original Message -----
> From: "ola" <a...@p...onet.pl>
> To: <p...@n...pl>
> Sent: Monday, August 26, 2002 11:43 AM
> Subject: KADAIFI
>
>
> Szukałam, i
> > znalazłam przepisy w języku angielskim, gdzie to coś, co ja nazywam
> makaron
> > jest "Kadaifi pastry".
> > Czy ktoś mógłby mi pomóc ??? Może ktoś z klubowiczów już się na to
kiedyś
> > natknął???
> > Z góry wielkie dzięki!!!!
> > Pozdrowionka
> > Ola
> Kadaifi pastry zgodnie z pierwszym linkiem to po prostu greckie ciasto
fillo
> (fyllo), tyle, ze pociete na cieniutki makaron - przypomina nieco ciasto
> francuskie - to sa takie cieniutenkie platki ciasta - grubosci papieru -
> dosc trudno je zrobic (w sensie rowalkowania na odpowiednia cieknosc ) a
> pociac bedzie chyba jeszcze trudniej. Ale podaje przepis:
> 50 dag maki
> 1 lyzeczka soli
> 3-4 lyzki oliwy z oliwek
> szklanka wody lub 2 jajka i 1/2 szklanki wody
> 6 dag maki
>
> Przesiac make do duzej miski i wymieszac ze sola. Wlac waskim strumieniem
> oliwe, wygniatajac reka, a nstepnie w ten sam sposob wlewac wode lub jajka
> dokladnie rozbite trzepaczka z 1/2 szklanki wody. Wyrobic na posypanej
maka
> stolnicy, az ciasto stanie sie zwarte i elastyczne. Jesli byloby zbyt
> miekkie, dodac przesianej maki. przykryc sciereczka, zostawic na 20 min.
> Podzielic na osiem kulek i rozwalkowac na arkusze grubosci papieru. -
> nastepnie trzeba by to pokroic - chyba najlepiej byloby przepuscic przez
> maszynke do robienia makaronu, nastepnie wysuszyc, zeby stwardnialo. W
> Grecji to wszystko mozna kupic gotowe :-(
> Herbatka
>
>
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>
|