Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!newsfeed.tpinternet.pl!ne
ws.tpi.pl!not-for-mail
From: "walkie!" <w...@w...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z BIAŁYM SEREM [P]
Date: Tue, 21 Jan 2003 09:25:18 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <b0j00r$r5e$1@news.tpi.pl>
References: <b0is8j$7kb$1@fargo.cgs.pl>
NNTP-Posting-Host: pj114.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1043137371 27822 80.50.41.114 (21 Jan 2003 08:22:51 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Jan 2003 08:22:51 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.0; en-US; rv:1.1) Gecko/20020826
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142816
Ukryj nagłówki
ola wrote:
> Witam wszystkich grupowiczów. Wczoraj zrobiłam to kaszę zapiekaną z białym
> serem. Nie jest to mój przepis, lecz ściągnięty ze stronki
> http://www.wegekucharz.host.sk/ Jest tam naprawdę pełno pysznych dań.
> Jednak zmodyfikowałam nieco ten przepis. A oto on:
>
> KASZA GRYCZANA ZAPIEKANA Z BIAŁYM SEREM
> Składniki:
> szklanka kaszy gryczanej,
> 20 dag białego sera,
> 1 jajko,
> cebula
> 20 dag pieczarek
> sól, pieprz,
> natka pietruszki
> Wykonanie:
> Cebule pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce,
> odparować na patelni. Kaszę gryczaną opłukać, ugotować, przekręcić razem z
> serem, cebulą i pieczarkami przez maszynkę. Wymieszać z jajkiem, natką
> piertuszki, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wstawić do średnio
> nagrzanego piekarnika, zapiec. Podawać z sosem pomidorowym
> Przyznam się, że jestem leniwą jednostką, toteż zamiast maszynki użyłam
> malaxera, a zamiast sosu pomidorowego - ketchupu. Wyszło naprawdę pyszne.
> Nawet mój ślubny, który jest nastawiony "anty-kaszowo" stwierdził, że to
> jest pyszne.
> Pozdrowionka
> Ola
>
>
>
Ja podobnie robie pierogi, tylko bez pieczarek.
Cebulke szkle na masle. Kasze gryczana gotuje, przepuszczam przez
maszynke razem z serem, mieszam z cebulka. Doprawiam sola, pieprzem i
mam nadzienie do pierogow takich. Podobno jest to potrawa jakas
wschodnia, bodajze litewska ale lapki sobie ciac nie dam. Przepis dala
mi moja mama, ktora jadla cos podobnego w Zamosciu.
--
===========================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl \
/ \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
===========================
|