Data: 2002-04-16 08:42:28
Temat: Re: KUSKUS i tutka do wyciskania ciasta
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: Wkn <w...@w...pl>
> Chwalę się publicznie, że wczoraj nabyłam jakąś taniochę do wyciskania
> ładnego kształtu ciasteczek przez plastikowe końcówki zakończone szmatą :)
> Niedługo wypróbuję jakieś eklery czy co...
Juz opowiadalam, ze ma taki pistolet do wyciskania ciastek? Napelniam nim
canelloni ;-))
> Kupiłam też kilo kuskusu za 5 złotych , w związku z tym mam pytanie. Jakie
> wymyślne potrawy, albo nie wymyślne, ale smaczne robicie z tą smieszną
> kaszką??
> Mnie się jak dotąd udało ją wykorzystać jako wypełniacz zamiast ryżu albo
> ziemniaków do mięs z sosami (rewelka) plus dwie sałatki, w tym jedną z
rybą
> i majonezem a drugą wprost przeciwnie :)
Tez stosuje jako wypelniacz. Moja tesciowa podala mi rewelacyjny przepis na
sos do kuskusu, podobno oryginalnie marokanski:
szklanka cieciorki
pol kurczaka
0,5 kilo jagnieciny
3 papryki kolorowe
2 male cukinie
2 srednie marchewki
kawalek selera
pietruszka
sol, cayenne, curry, kardamon zielony
Cieciorke namoczyc, zalac nowa woda, dodac miesa, posolic, pocayenne,
pocurry (duzo), wrzucic 3-4 straczki (??? czy to stronczki? moje tak
wygladaja ;-)), marchewke, pietruszke i seler, gotowac do miekkosci. Mieso i
warzywa wyjac, pokroic w kawalki na jeden kens (warzywa w plasterki),
spowrotem do wywaru, dodac pokrojone w kwadraty papryki i w plasterki
cukinie, pogotowac jeszcze przez 15 min. az warzywa zmiekna. Towaru powinno
byc znacznie wiecej niz wody. Do kuskusu rzeczywiscie rewelacyjnie pasuje,
szczegolnie ze wzgledu na cieciorke - nie wiem czemu, ale swietnie ze soba
graja.
Ostatnio, zamiast cayenne, wrzucilam do sosu 2 papryczki piri-piri. To byl
buond ;-)) Ale przezylismy.
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|