« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-12-22 20:15:54
Temat: Kaczka dzika - prośba o przepisWitam.
Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
z tym zrobić.
Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
Pozdrawiam,
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-12-22 21:15:04
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepisTo zrób je, jak w zeszłym roku, ale przed włożeniem do piekarnika
obłóż suto plastrami tłustego boczku albo nawet słoniny. Mięsa od tego
nie przybędzie, ale soczystości - tak.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-12-22 22:25:54
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepisDnia Thu, 22 Dec 2011 21:15:54 +0100, wolim napisał(a):
> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
Dziki drób musi SKRUSZEĆ, nie przyrządza się go od razu.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-12-22 22:40:19
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepisDnia Thu, 22 Dec 2011 21:15:54 +0100, wolim napisał(a):
> Witam.
> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> z tym zrobić.
>
> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>
> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
http://www.niam.pl/pl/artykul/1327-dzikie_ptactwo_ze
_staropolskiego_stolu
"(...)Mięso dzikiego ptactwa charakteryzuje się ciemnym kolorem, lekko
kwaskawym smakiem i specyficznym zapachem. Jest ono twardsze niż mięso
drobiu, gdyż włókna mięsa są grubsze, a tkanka jest przerośnięta ścięgnami
i błonami. Z tego powodu po uboju musi ono dojrzewać w zależności od
gatunku od kilku dni nawet do dwóch tygodni.
(...)Dzika kaczka - mięso tego ptaka powinno skruszeć ok. 10 dni, a
następnie można je dusić w winie, piec naszpikowane lub przygotowywać z
niego zupy. Zazwyczaj podaje się kaczkę z kaszą gryczaną."
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-12-23 03:31:46
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepisW dniu 2011-12-22 23:25, XL pisze:
> Dnia Thu, 22 Dec 2011 21:15:54 +0100, wolim napisał(a):
>
>> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
>> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
>
> Dziki drób musi SKRUSZEĆ, nie przyrządza się go od razu.
Spoko. Leży od kilku dni w zamrażarce...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-12-23 03:53:43
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepisW dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
> Witam.
> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> z tym zrobić.
>
> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>
> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
A jeszcze jedno - te kaczki mają trochę takich czarnych "włosków" pod
skórą, których nie da się wyskubać ani opalić. Co z tym zrobić?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-12-23 08:04:56
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepisW dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
> z tym zrobić.
Mam kilka starych, dobrych przepisów, czy któryś z nich chcesz?
1. Kaczka faszerowana po francusku,
2. Kaczki faszerowane z sosem truflowym lub maderowym,
3. Kaczka duszona z oliwkami,
4.Kaczka duszona w sosie kaparowym,
5.Kaczka duszona na czerwonym winie,
6. Kaczka duszona z marmeladą (pis. oryginalna) z jabłek,
Polecam szczególnie trzy ostatnie, łatwe i smaczne.
Są jeszcze kaczki z rzepą, z pomidorami, z czerwoną kapustą duszona, z
grzybami (b. dobra, robiłam), z pieczarkami, "na dziko" (też dobra,
korzenna), "a la Jardiniere" i "rulada" z kaczek. A także na zimno "a la
Jockey Club". Jeśli chcesz coś z tego, to wklepię - przepisy rodzinne
oraz z książki Maryi Ochorowicz-Monatowej z 1909 r.
--
Bbjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-12-23 10:47:09
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepisDnia Fri, 23 Dec 2011 04:53:43 +0100, wolim napisał(a):
> W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>> Witam.
>> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
>> z tym zrobić.
>>
>> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>>
>> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
>> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
>
> A jeszcze jedno - te kaczki mają trochę takich czarnych "włosków" pod
> skórą, których nie da się wyskubać ani opalić. Co z tym zrobić?
Nie przesadzaj.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-12-23 11:29:15
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepisW dniu 2011-12-23 11:47, XL pisze:
> Dnia Fri, 23 Dec 2011 04:53:43 +0100, wolim napisał(a):
>
>> W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>>> Witam.
>>> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
>>> z tym zrobić.
>>>
>>> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>>>
>>> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
>>> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
>>
>> A jeszcze jedno - te kaczki mają trochę takich czarnych "włosków" pod
>> skórą, których nie da się wyskubać ani opalić. Co z tym zrobić?
>
> Nie przesadzaj.
Czyli co? Jadalne toto? Wątpię, żeby moja małżonka się skusiła :)
Pozdrawiam,
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-12-23 11:57:18
Temat: Re: Kaczka dzika - prośba o przepisDnia Fri, 23 Dec 2011 12:29:15 +0100, wolim napisał(a):
> W dniu 2011-12-23 11:47, XL pisze:
>> Dnia Fri, 23 Dec 2011 04:53:43 +0100, wolim napisał(a):
>>
>>> W dniu 2011-12-22 21:15, wolim pisze:
>>>> Witam.
>>>> Dajcie jakiś przepis na dziką kaczkę, bo dostałem 3 sztuki i nie wiem co
>>>> z tym zrobić.
>>>>
>>>> Przepis musi być prosty, bo jestem dość leniwy :)
>>>>
>>>> W zeszłym roku też dostałem pare kaczek - upiekłem w piekarniku, ale nie
>>>> dało się tego zjeść - mało mięsa i do tego suche jak pieprz...
>>>
>>> A jeszcze jedno - te kaczki mają trochę takich czarnych "włosków" pod
>>> skórą, których nie da się wyskubać ani opalić. Co z tym zrobić?
>>
>> Nie przesadzaj.
>
> Czyli co? Jadalne toto? Wątpię, żeby moja małżonka się skusiła :)
>
"Zamaluj" pastą z miodu z oliwą i przyprawami, polewaj sosem i zagęszczaj
go podczas pieczenia, skórka przyrumieni się ladnie i nie będzie widać.
--
XL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |