Data: 2002-03-23 00:08:29
Temat: Re: Kaczka w pomarańczach (p)
Od: kamila slawinska <k...@s...killer.acedsl.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Fri, 22 Mar 2002 13:42:33 +0100, "Emilka" <b...@p...onet.pl>
wrote:
>O TAK! Poprosze bardzo.
twoje zyczenie jest dla mnie rozkazem! :)
no to lu:
1.
kaczka w sosie pomaranczowym (dla 2-3 osob)
2kg kaczka
2 pomarancze
1/2 szkanki cukru pudru
6 lyzek octu winnego bialego lub octu jablkowego
1/2 szklanki likieru grand marnier lub curacao (bialego!)
sol i pieprz do smaku
plastry pomaranczy do przybrania
rozgrzac piekarnik do 150 C. z kaczki usunac wszelki zbedny tluszcz i
kawalki skory, skore ptaka ponakluwac widelcem. natrzec ptice sola i
piepreem (w srodku tez) i zwiazac bydleciu nozki. polozyc ptaka na
rzuszcie na duzej brytfance. przykryc szczelnie folia i piec okolo 1,5
godziny.
nozykiem do obierania jarzyn zdjac skorke z pomaranczy. posiekac 2-3
kawalki w zapaleczke-julienne (albo najlepiej zrobic to takim
specjalnym do tego celu - w mojej okolicy nazywa sie lemon zester, u
wasz - nie wiem...). wycisnac sok z owocow.
ocet z cukrem wymieszac w malym rondelku, az do calkowitego
rozpuszczenia tego drugiego. zagotowac na duzymogniu, niemieszajac, az
plyn nabierze barwy karmelu. zdjac z ognia i po chwili wlac powolutku,
po brzegu naczynia sok z pomaranzy. zakrecic rondlem, zeby sie
zamieszalo, nastepnie znow zagotowac, dodac skorke pomaranczowa i
likier.gotowac nie dopuszczajac do wrzenia przez 2-3 minuty.
kaczke wyjac z piekarnika i zwiekszyc ogien tak, zeby zagrzalo sie do
jakichs 200 C. piec kaczke bez przykrycia przez jakies 25-30 minut,
polewajac dwa lub trzy razy sosem karmelowym az do czasu, kiedy skorka
nambierze zlotobrazowego koloru, a po nakluciu z miesa wyplynie jasny
sok.
sos z brytwanki zlac do rondla, kaczke wyjac nadeske, przykryc luzno
foilia i odstawic na 10-15 minut. sos z pieczenia wlac od rondla z
sosem karmelowym, zdjac tluszcz, powoli gotowac, nie dopuszczajc do
wrzenia. podawac kaczke z sosem, przybrana plastrami pomaranczy.
2.
kaczka w pomaranczach
(proporcje dla 4 osob)
1 kaczka o wadze ok. 1.5 kg (nie patroszona, jesli sie da -
podrobybeda potem potrzebne. ae jak juz wypatroszona, to mozna w koncu
zastapic kacze 1-2 watrobkami drobiowymi, nie?)
2 cebule
1 koosc cieleca
2 marchewki
60 g masla
30 g maki
3 pomarancze
25 g likieru grand marnier lub curacao
1/2 cytryny
bouquet garni (=tymianek, lisc laurowy, pietruszka)
sol ipieprz do smaku
kaczke wypatroszyc i osuszyc, podroby odlozyc. przygotowac sos - w
rondlu roztopic polowe masla,dosypac make wymieszac dokladnie, dolac
1l zimnej wody, dodac pokrojona w talarki marchwew, cebule, bouquet
garni kosc i podroby oraz szyjke kaczki.mieszajac doprowadzic do
wrzenia i gotowac bez przykryci aokolo godziny. przecedzic.
reszte masla rozgrzac na patelni i obsmazyc kaczuche na zloto ze
wszystkich stron. oproszyc sola i pieprzem, zalac sosem i dusic na
srednim ogniu okolo 1 godzine (20-25 min na gaze 500 miesa).
umyta pomarancze obrac cieniutko ze skorki, skorke posiekac w
zapaleczki (julienne)wrzucic do garnka z zimna woda, zagotowac,
odcedzic, namoczyc w likierze. pozostale owoce obrac i pokroic na
cienkie plasterki. na 5 min przed koncem duszenia dodac do kaczki
plasterki pomaranczy , posiekana skorke, sok cytrynowy i dokladnie
roztarta watrobke.
kaczke ulozyc na ogrzanym polmisku, sos, jesli trzeba, odparowac przez
chwile gotujac na duzym ogniu bez przykrycia. wyjac lasterki
pomaranczy z sosu udekorowac nimi kaczuche. polac sosem ipodawac
(najlepiej z ryzem na sypko).
przepisy podaje za: 1 - 'wysmienita kuchna francuska',
clements/wolf-cohn, arkady 2000 (polecam ten przepis, mimo, ze go nie
sprawdzilam - wszystko, co pichcilam z tej ksiazki wyszlo
wspaniale!!); 2 - za 'kuchnia francuska na codzien i od swieta',
buczma/bonik, PWE 1988
koniecznie napisz, jak ci poszlo z ta kaczka!
pozdrowienia,
kamila
--
everything tastes better with cat's hair in it.
|