Data: 2001-06-05 12:17:17
Temat: Re: Kalafior
Od: "GosiaH" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
AgataW napisał(a)
|Może znacie ale zainteresowanym przybliżę sposób na ppodanie
|kwiatu kalafiora.
|
|Obgotowany na raczej twardo ( 4-5 minut), ostudzony
|ppropponuję wymieszać z solidną pporcją zmiażdżonego czosnku
|i porcją pposzatkowanego kopperku. Podsolić i ppodpiepprzyć
|i wymieszać z dość dużą pporcją majonezu . A jak troszkę
|ppoczeka to i wyrazu nabierze. Niby banalne a warte
|spróbowania.
|
Ja też mam taką prostą w przepisie i wykonaniu sałatkę z kalafiora.
Kalafior ugotowany al dente (ze szczyptą kwasku cytrynowego) po
wystudzeniu mieszamy z kukurydzą konserwową (dużo - najlepiej cala
puszka) i dużą ilością pieprzu. Do tego łyżka majonezu, tylko tyle, by
to scalić, więc nie za dużo.
Podawać na zimno.
--
Pozdrawiam
GosiaH
PS. Przy okazji powiadamiam, że wypróbowałam sałatkę Anki z brokułów i
mój wyłącznie mięsożerny mąż (bo warzywa w zęby gryzą) nie może się
nachwalić, tak samo jak i powyższej kalafiorowej.
|