Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!wsisiz.edu.pl!news.pseinfo.pl!not-for-mail
From: "Bakino" <b...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kalarepka
Date: Wed, 19 Nov 2003 09:47:04 +0100
Organization: Polskie Sieci Elektroenergetyczne - INFO Sp. z o.o.
Lines: 52
Message-ID: <bpfam9$kh5$1@mex.pseinfo.pl>
References: <bpe6gt$ot3$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: mex.pseinfo.pl
X-Trace: portraits.wsisiz.edu.pl 1069231766 5531 213.134.155.196 (19 Nov 2003
08:49:26 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...wsisiz.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 19 Nov 2003 08:49:26 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179832
Ukryj nagłówki
> Czy ktoś pamieta lub zapisał jak Robert Makłowicz robił duszone
kalarepki??
> Pozdrawiam Gośka
A zapisałam i proszę bardzo (co prawda nie duszone tylko faszerowane, ale
chyba właśnie o te chodzi, innych nie pamiętam żeby robił):
Faszerowana kalarepka
Składniki:
- 4 kalarepki (wielkości męskiej pięści) obrane
- 0,5 kg mielonej cielęciny
- 1 bułka namoczona w wodzie
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek koperku
- 1 jajko
- 0,5 bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Przygotować kalarepki - obciąć czubek i mała łyżeczką (są takie specjalne)
wydrążyć z wewnątrz miąższ uważając, by nie przebić kalarepki na wylot.
Miąższu nie wyrzucamy, będzie podstawą sosu. Skorupka wydrążonej kalarepki
powinna mieć grubość około 0,5 - 1 cm. Odcięte czubki od kalarepki posiekać.
W garnku rozpuścić masło i poddusić na nim miąższ kalarepek i posiekane
czubki, krótko, na małym ogniu.
Przygotować farsz - posiekać drobno dużo koperku. Mięso mielone włożyć do
miski. Dodać odciśnięta bułkę, większość koperku (zostawić troszkę do sosu),
surowe jajko oraz sól i pieprz. Wyrobić to na jednolitą masę. Farsz nałożyć
do pełna do skorupek kalarepek i ułożyć w garnku pośród podduszonego miąższu
otworami do góry. Żeby się nie przypaliły trzeba to wszystko posolić,
doprawić pieprzem i podlać bulionem. Na koniec posypać po wierzchu
koperkiem. Całość przykrywamy i dusimy do miękkości.
Kalarepki wyłożyć na półmisek, polać sosem z garnka i kawałeczkami miąższu i
gotowe.
Przepis pochodzi z Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza, z wędrówki nr 79,
pt.: "Agroturystyczny smak "
------
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
|