Data: 2003-11-03 16:03:04
Temat: Re: Kalmary
Od: wiku <s...@r...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
mam wiecej wolnego czasu wiec zapropnuje jeszcze jeden przepis: kalmary
w sosie pomidorowym z bazylia
kalmary rozmrazasz i pokrojone kawalki smazysz na oliwie (tak z 10-15
minut) kalmary sciagasz z patelni, i na tej samej oliwie smazysz
posiekana cebule (albo i ze dwie), dodajesz wycisniety czosnek (ja lubie
jego smak wiec doaje nawet 5-6 zabkow, ale mozesz poprzestac na 2)
potem wrzucasz na to pokrojone pomidory z puszki bez skorki (jesli
uzyjesz swiezych bedziez musial dluzej gotowac), podsypujesz to papryka
slodka (a jesli lubisz na ostro to ostra), dolewasz odrobine bialego
wina i wrzucasz posiekana bazylie swieza, dusisz po przykryciem az sosik
zgestnieje, a na koniec wrzucasz do niego kalmary
ja podaje je w miseczkach i z podgrzana ciabata, ale mysle ze dobrze
komponowalyby sie tez z ryzem
innym pomyslem na kalmary (moja mama tak je robi) sa kalmary a la ryba
po grecku (zastepujesz rybe kalmarami)
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
|