| « poprzedni wątek | następny wątek » |
91. Data: 2014-11-04 09:52:59
Temat: Re: KarmelW dniu 2014-11-04 06:14, bbjk pisze:
>
> Od kucharza zależy, ile da tłuszczu, ja daję bardzo niewiele. Ale żeby
> było dobre, musi być patelnia z tych, na których nic nie przywiera. I
> solidnie rozgrzana. A później można zmniejszyć temperaturę.
Kupię sobie tę patelnię. Zwłaszcza że i tak potrzebuję jakiejś
pośredniej wielkości.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
92. Data: 2014-11-04 09:53:38
Temat: Re: KarmelW dniu 2014-11-04 05:56, bbjk pisze:
> W dniu 2014-11-03 22:47, czeremcha pisze:
>
>> Dobrze też się z nią komponuje podsmażony czosnek.
>
> O, o, czosnek! to coś dla mnie, cynamon niestety mi przeszkadza, a w
> dyni, to już całkiem.
Do zupy dyniowej daję czosnek i curry.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
93. Data: 2014-11-04 09:55:48
Temat: Re: KarmelW dniu 2014-11-03 23:14, czeremcha pisze:
> O, jeszcze mi się przypomniało drugie ulubione dynio-danie - lekko obgotowane
ziemniaki w cząstkach, dynia w podobnej wielkości kawałkach, cebula w ósemkach. Lekko
polać olejem, obsypać solą, pieprzem, tymiankiem, rozmarynem, kminkiem, przyprawą
prowansalską, dokładnie wymieszać żeby otoczyć przyprawami i tłuszczem - i bez
przykrycia upiec w piekarniku /ok. 40 min/. Jeść samo albo jako dodatek do drugiego
dania - mięsnego, rybnego albo nawet z jajkiem sadzonym.
Takie rzeczy lubię, więc przetestuję na pewno. Tak teraz sobie myślę, że
niewątpliwą zaletą dyni jest jej wygląd, głównie kolor. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
94. Data: 2014-11-04 11:20:51
Temat: Re: Karmel
>> Darować sobie. Wykonać potrawę bez tego dodatku. Np. piernik bez karmelu
>> jest praktycznie taki sam, to samo z innymi potrawami.
>
> A karmel bez karmelu jak uzyskać?
>
> Ewa
A do czego masz amiar go użyć?
--
http://ortografia.3-2-1.pl/ w zakładce 'inne' animacja dowód Tw Pitagorasa
bez mnożenia,
syntezator mowy Gdak i program dietetyczny Ananas.
(tekst bez: ó, ch, rz i -ii) Ortografia to NAWYK, często nielogiczny,
ktury ludzie ociężali umysłowo, nażucają bezmyślnie następnym pokoleniom.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
95. Data: 2014-11-04 11:25:22
Temat: Re: KarmelDnia Mon, 3 Nov 2014 11:06:30 +0100, Stokrotka napisał(a):
> Np. piernik bez karmelu
> jest praktycznie taki sam,
:-0
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
96. Data: 2014-11-04 11:26:59
Temat: Re: KarmelDnia Mon, 03 Nov 2014 13:49:17 +0100, FEniks napisał(a):
> W dniu 2014-11-02 22:35, XL pisze:
>> Bo to nie o ceramiczne garnki chodzi, lecz o żeliwne emaliowane. Że
>> niby jak białe, to ceramiczne?
>
> Moje akurat czarne.
>
>> - emalia, emalia. I żeliwo - bo grube i się karmel nie zwęgla.
>
> A kto pisał o tym, że się zwęgla?
>
>> Te "ceramiczne" do niczego się nie nadają, ot, pic na wodę taki.
>
> Skont fiesz, jakie mam garnki?
>
> Jak zwykle Twoja szklana kula pic pokazuje.
>
> Ewa
Nie mówi o TWOICH, lecz o ceramicznych. Nie jesteś pępkiem. Ani Twoje
garnki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
97. Data: 2014-11-04 11:29:31
Temat: Re: KarmelDnia Mon, 03 Nov 2014 16:30:45 +0100, FEniks napisał(a):
> Moje garnki są ze stali. Producent nie zdradza, czym dokładnie są
> pokryte.
I właśnie dla rozsądnych to byłby pierwszy powód, aby ich NIE kupować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
98. Data: 2014-11-04 11:31:33
Temat: Re: KarmelDnia Mon, 03 Nov 2014 19:25:27 +0100, bbjk napisał(a):
> Co się nadaje, by nadać tej dyni pieprzyku?
> Średnio lubię dynię z powodu jej mdłego smaku, więc gdyby czymś solidnie
> wyostrzyć, to chętnie.
A co przeszkadza, żeby sobie wyostrzyć dynię? - robi się z niej zupę także
na ostro, to i placki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
99. Data: 2014-11-04 11:32:08
Temat: Re: KarmelDnia Mon, 03 Nov 2014 21:21:28 +0100, Anai napisał(a):
> W dniu 03.11.2014 o 19:25, bbjk pisze:
>
>> Pomysł fajny, ale dla mnie tylko na wytrawnie, nie lubię nijakich
>> placków na słodko. Co się nadaje, by nadać tej dyni pieprzyku?
>> Średnio lubię dynię z powodu jej mdłego smaku, więc gdyby czymś solidnie
>> wyostrzyć, to chętnie.
>
> Imbir może?
Chilli, czosnek, pieprz biały (!) i gałka muszkatołowa - razem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
100. Data: 2014-11-04 11:33:11
Temat: Re: KarmelDnia Mon, 3 Nov 2014 13:47:01 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> W dniu poniedziałek, 3 listopada 2014 19:25:28 UTC+1 użytkownik bbjk napisał:
>
>> Średnio lubię dynię z powodu jej mdłego smaku, więc gdyby czymś solidnie
>> wyostrzyć, to chętnie.
>
> Dynia świetnie komponuje się z "hinduszczyzną" - czyli albo gotowa przyprawa curry,
albo - lepiej - dodane wg własnego smaku kmin rzymski, kurkuma, kozieradka...
>
> W naszych gotowych przyprawach typu curry z dużo jest cynamonu... Przynajmniej jak
na smaki mój i mężowski.
>
> Dobrze też się z nią komponuje podsmażony czosnek.
>
Curyy! - o tak, zapomniałam! Przecież zawsze do dyniowej zupy daję, to
można i do plackó. To zestawienie jest ekstra. Czosnek takoż.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |