Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news-stoc.telia.net!news-stoa.telia.net!telia.net!news.tele.dk!news.tele.dk
!small.news.tele.dk!proxad.net!feeder2-1.proxad.net!news1-1.free.fr!not-for-mai
l
From: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <bjamad$ja2$1@inews.gazeta.pl>
Subject: Re: Kartacze
Date: Fri, 5 Sep 2003 23:16:36 +0200
Organization: Niesz & Niesz Ltd
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Lines: 59
Message-ID: <3f58fc50$0$10422$626a54ce@news.free.fr>
NNTP-Posting-Date: 05 Sep 2003 23:12:48 MEST
NNTP-Posting-Host: 212.198.41.53
X-Trace: 1062796368 news1-1.free.fr 10422 212.198.41.53:1198
X-Complaints-To: a...@p...net
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:172553
Ukryj nagłówki
Dans la news:bjamad$ja2$1@inews.gazeta.pl,
Agnieszka <b...@N...gazeta.pl> a écrit:
> Czy ktoś z was ma przepis na kartacze lub kiszke ziemniaczaną może
> jeszcze takie prawdziwe kołduny:)? tu szczególan prośba do
> mieszkańców okolic Wigier ale nie tylko. Byłam w tym roku nad Wigrami
> i w miejscowych knajpeczkach jadłam te pyszności. Podejżewam ze
> proste i chciała bym sama zrobić. Z góry dzięki
Niestety Bozenka jest z Wilna a nie Wigier. Pysznosci jednak podawala
:-)
"Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec
sporo
przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke
potraw -
kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
Potrzeba:
1 kg ziemniakow
200 gr sloninki lub boczku
2 cebule
1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z
pieprzem)
wieprzowe kiski
sol
Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i
usmazyc,
az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow,
solimy,
przyprawiamy i dobrze mieszamy.
Kiszki musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
zawiazujemy nitka.
Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla,
aby
nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis
czas
polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
(najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).
Bozenka z Wilna "
Ewcia
ps. a zeby miec prawdziwe kartacze, pogoogluj "Bozenka + kartacze"
--
Niesz !
|