Data: 2003-09-05 21:16:36
Temat: Re: Kartacze
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dans la news:bjamad$ja2$1@inews.gazeta.pl,
Agnieszka <b...@N...gazeta.pl> a écrit:
> Czy ktoś z was ma przepis na kartacze lub kiszke ziemniaczaną może
> jeszcze takie prawdziwe kołduny:)? tu szczególan prośba do
> mieszkańców okolic Wigier ale nie tylko. Byłam w tym roku nad Wigrami
> i w miejscowych knajpeczkach jadłam te pyszności. Podejżewam ze
> proste i chciała bym sama zrobić. Z góry dzięki
Niestety Bozenka jest z Wilna a nie Wigier. Pysznosci jednak podawala
:-)
"Litewska kuchnia ma bardzo duzo roznych dan z ziemniakow i kasz, wiec
sporo
przepisow, ktore mam sa ziemniaczane
Zaczne moze od jednej z najbardziej ulubionych przez moja rodzinke
potraw -
kiszki ziemniaczanej 'Vederai", to typowo litewska kuchnia.
Potrzeba:
1 kg ziemniakow
200 gr sloninki lub boczku
2 cebule
1/2 lyzeczki majeranku lub pieprzu (w domu najczesciej robimy z
pieprzem)
wieprzowe kiski
sol
Obrac ziemniaki i zetrzec. Sloninke i cebule drobniutko pokroic i
usmazyc,
az powstana skwareczki i cebula bedzie zlocista. Moze byc bez sloniny, a
tylko cebula na masle, dla tych co nie lubia miesa. Gdy juz sie usmazy,
wszystko (lacznie z tluszczykiem) wykladamy do naszych ziemniakow,
solimy,
przyprawiamy i dobrze mieszamy.
Kiszki musza byc dobrze wyczyszczone, dobrze natarte sola i czosnkiem,
wyplukane i delikatnie nie mocno wypchane masa ziemniaczana. Przy tym
napelnianiu trzeba uwazac, bo kiski dosyc latwo mozna porwac. konce
zawiazujemy nitka.
Blache trzeba wysmarowac tluszczem (maslem, olejem), wlac troche wody i
swobodnie ulozyc wypchane wczesniej kiski. Blache wstawiamy do goracego
piekarnika. Po 5-10 min kiski trzeba w kilku miejscach przekluc igla,
aby
nie zaczely sie usmiechac. Piec w srednio goracym piekarniku, co jakis
czas
polewajac sosem z blachy lub przewracajac, ale bardzo ostroznie.
Podaje sie najczesciej ze smazona sloninka i cebula.
To tyle. Skanaus!!! (czyli smacznego)
A tak co do tej smazonej sloninki do masy ziemniacznej, to zawsze mialam
ochote zrobic kiszke z grzybami, moze kiedys namowie mame i brata
(najwiekszy konsument - miesozerny, a nie grzybozerny :o( ).
Bozenka z Wilna "
Ewcia
ps. a zeby miec prawdziwe kartacze, pogoogluj "Bozenka + kartacze"
--
Niesz !
|