Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed.belnet.be!news.belnet.be!surfnet.nl
!news-spur1.maxwell.syr.edu!news.maxwell.syr.edu!out.nntp.be!propagator2-SanJos
e!propagator-SanJose!in.nntp.be!newsfeed01.tsnz.net!news.xtra.co.nz!enterprise!
lsanca1-snf1!news.gtei.net!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kawałki Wędzonego Łososia - co z nim zrobić?
References: <1...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 43
Date: Thu, 25 Apr 2002 09:13:18 -0700
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1019751199 4.33.132.12 (Thu, 25 Apr 2002 09:13:19 PDT)
NNTP-Posting-Date: Thu, 25 Apr 2002 09:13:19 PDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:105774
Ukryj nagłówki
j...@p...onet.pl wrote:
>
> Witajcie.
> Od czasu do czasu kupuję w Makro Wędzonego Łososia Sałatkowego, niestety paczka
> zawiera 4 paczuszki po 25dag, po zjedzeniu pół kilograma łososia z bułkami nie
> za bardzo mam ochotę na nast. dwie. :-)
>
> Czy moglibyście poradzić co z tego łososia można zrobić?
> Może jakąś sałatkę?
Zrob pierogi z tym lososiem, nawet nie musisz go za bardzo rozdrabniac,
tylko uzywac male kawalki. Pierogi moga byc dosc duze. Podaj je z
zielonym sosem (dwa do wyboru), smakowo sie swietnie komponuja. Jesli
chcesz, zeby to egzotycznie wygladalo, zrob pierogi w ksztalcie duzych
uszek, z kwadratow 10cmx10cm.
Z mojego archiwum:
Sos zielony nr.1
garsc lisci swiezej kolendry
mala garsc lisci swiezej bazylii
pol szklanki rosolu
pol szklanki smietanki
duzo pieprzu
maly zabek czosnku
Zmielic wszystko w blenderze, przelac do malego garnuszka, doprowadzic
do zawrzenia i podgotowac przez 5 minut na malym ogniu. Goracy wylac na
makaron, podac natychmiast, mozna posypac orzeszkami piniowymi.
Sos zielony nr.2
1/2 zabka czosnku
1/2 lyzki oliwy
1/2 szklanki smietanki
1 lyzka pesto
W malym garnuszku podsmazyc czosnek w oliwie, gdy jeszcze ciagle bialy, dodac
lyzke pesto, troche smietanki i rozmacic. Dodac reszte smietanki, doprowadzic
do wrzenia na malutkim ogniu, czesto mieszajac, i uwazajac, zeby nie wykipialo.
Polac makaron. Posypac swiezo kruszonym pieprzem. Pycha. Mozna tez posypac
parmezanem. Salata z cykorii czy radicchio swietnie do tego pasuje.
Magdalena Bassett
|