« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-20 10:30:25
Temat: Kiszona kapustaChcialbym zrobic sobie kapusniak. Jednak jestem z dala od Polski
i nie mam mozliwosci kupic kiszonej kapusty.
Jak zrobic kiszona kapuste?
Czy tylko kapusta i sól?
Jesli tak, to jakie proporcje?
Jesli nie to co jeszcze?
A tak wogole, to witam wszystkich, bo to moj pierwszy post na tej grupie.
--
Pozdrawiam
Darek Firlej
www.MagazynAkwarium.pl
www.akwarystyka.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-20 11:10:45
Temat: Re: Kiszona kapusta
Darek Firlej:
> Chcialbym zrobic sobie kapusniak. Jednak jestem z dala od Polski
> i nie mam mozliwosci kupic kiszonej kapusty.
> Jak zrobic kiszona kapuste?
> Czy tylko kapusta i sól?
może wystarczyć. No i trochę wody może się przydać, choć na ogół nie trzeba.
> Jesli tak, to jakie proporcje?
może ktoś bardziej oblatany wie, ja robiłem kapustę kiszoną wg papieru
pod koniec lat 70tych. Papierek zginął w pryeprowadzce.
> Jesli nie to co jeszcze?
marchewka jest też niezła.
Gdzie mieszkasz? Kiszoną kapustę widziałem prawie wszędzie, z Bushlandem
włącznie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 11:10:58
Temat: OT Re: Kiszona kapustaUżytkownik "Darek Firlej" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bpi6qh$o5n$1@inews.gazeta.pl...
> Chcialbym zrobic sobie kapusniak. Jednak jestem z dala od Polski
Witaj, o Bracie W Biedzie :-)
Wcale nie jest latwo zyc bez czegos tak prymitywnego i oczywistego jak
kiszona kapusta ;-))))
PS. A sprawdzales juz archiwum? Tam cos powinno byc....
--
Pozdrawiam cieplo,
Magda,
ktora jutro wyrusza na poszukiwanie kiszonek ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 11:15:48
Temat: Re: Kiszona kapusta
> Użytkownik "Darek Firlej" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bpi6qh$o5n$1@inews.gazeta.pl...
> Chcialbym zrobic sobie kapusniak. Jednak jestem z dala od Polski
> i nie mam mozliwosci kupic kiszonej kapusty.
> Jak zrobic kiszona kapuste?
> Czy tylko kapusta i sól?
> Jesli tak, to jakie proporcje?
> Jesli nie to co jeszcze?
> A tak wogole, to witam wszystkich, bo to moj pierwszy post na tej grupie.
Witaj,
Niedawno cytowalam ten przepis: http://tinyurl.com/vgw2
Warto go wyprobowac.
PS. O ile sie nie myle, swoj post wyslales w HTML'u? Lepiej zmien
ustawienia.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 12:47:49
Temat: Re: Kiszona kapustaWitam,
Darek Firlej wrote:
> Chcialbym zrobic sobie kapusniak. Jednak jestem z dala od Polski
> i nie mam mozliwosci kupic kiszonej kapusty.
> Jak zrobic kiszona kapuste?
> Czy tylko kapusta i sól?
Przynajmniej ja tak robię. Poza kapustą i solą nie ma nic innego. Jakie
proporcje? Na oko. Wsypujesz pokrążaną kapustę do miski i posypujesz trochę
solą (trochę), mieszasz i próbujesz czy jest dobra (nie może być za słone).
Później wkładasz tak przygotowaną kapustę do słoika mocno ją ugniatając.
Zakręcasz i odstawiasz na dwa-trzy tygodnie i gotowe. Polecam.
Jacek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 15:36:57
Temat: Re: Kiszona kapusta
Użytkownik "Darek Firlej" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bpi6qh$o5n$1@inews.gazeta.pl...
> Chcialbym zrobic sobie kapusniak. Jednak jestem z dala od Polski
i nie mam mozliwosci kupic kiszonej kapusty.
A gdzież to Cię tak Dareczku na koniec świata poniosło?
> Jak zrobic kiszona kapuste?
> Czy tylko kapusta i sól?
> Jesli tak, to jakie proporcje?
> Jesli nie to co jeszcze?
> A tak wogole, to witam wszystkich, bo to moj pierwszy post na tej grupie.
Zasadniczo tylko kapusta i sól, ale można dla podbarwienia dodać odrobine
utartej marchwi...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-21 03:07:56
Temat: Re: Kiszona kapusta
> A gdzież to Cię tak Dareczku na koniec świata poniosło?
Singapurek
Dziekuje wszystkim za pomoc
--
Pozdrawiam
Darek Firlej
www.MagazynAkwarium.pl
www.akwarystyka.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-21 05:30:21
Temat: Re: Kiszona kapustaZrobilem tak:
Pokroilem drobniutko 2 główki.
Wsadzalem do garnka (dosc duzego) i przesypywalem solą.
Warstwa (tak ok 2cm) kapusty i garsc soli.
W sumie wyszlo pół garnka.
Mam obawy.
Po kilku godzinach soki pusciły i teraz cała kapusta jest pod wodą.
OK. Ale jak zanurzyłem palec i polizałem, to mało mnie nie skręciło. Chyba
przegiąłem z solą. I co teraz? Dorzucic do pełna (teraz jest pół garnka)
kapusty?
Cholera, chyba kupie sobie krewetki, bo juz mnie szlag trafia
z tym kapusniakiem :) :)
--
Pozdrawiam
Darek Firlej
www.MagazynAkwarium.pl
www.akwarystyka.pl
"Darek Firlej" <d...@g...pl> wrote in message
news:bpi6qh$o5n$1@inews.gazeta.pl...
Chcialbym zrobic sobie kapusniak. Jednak jestem z dala od Polski
i nie mam mozliwosci kupic kiszonej kapusty.
Jak zrobic kiszona kapuste?
Czy tylko kapusta i sól?
Jesli tak, to jakie proporcje?
Jesli nie to co jeszcze?
A tak wogole, to witam wszystkich, bo to moj pierwszy post na tej grupie.
--
Pozdrawiam
Darek Firlej
www.MagazynAkwarium.pl
www.akwarystyka.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-21 07:45:08
Temat: Re: Kiszona kapusta
> Użytkownik "Darek Firlej" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bpk7tr$4ir$1@inews.gazeta.pl...
> Zrobilem tak:
> Pokroilem drobniutko 2 główki.
To dobrze.
> Wsadzalem do garnka (dosc duzego) i przesypywalem solą.
To dobrze.
> Warstwa (tak ok 2cm) kapusty i garsc soli.
^^^^^^^^^
A tu przegiąłeś... szczególnie znając Twoją garść...
> W sumie wyszlo pół garnka.
I na bigos by starczyło.
> Mam obawy.
I słusznie.
> Po kilku godzinach soki pusciły i teraz cała kapusta jest pod wodą.
Tak miało być.
> OK. Ale jak zanurzyłem palec i polizałem, to mało mnie nie skręciło.
> Chyba przegiąłem z solą.
Trzeba było soli wsypać tyle w sumie ile się soli normalnie jedzenie i tylko
ciut ekstra.
> I co teraz?
> Dorzucic do pełna (teraz jest pół garnka)
kapusty?
Chyba najkorzystniej byłoby przepłukać tą kapustę wodą (gotowaną, chłodną)
na tyle, żeby
słoność istotnie zmniejszyć i dodać trochę jeszcze kapusty.
Ewentualnie zacząć jeszcze raz od nowa...
> Cholera, chyba kupie sobie krewetki, bo juz mnie szlag trafia
z tym kapusniakiem :) :)
A propos krewetek. Michał zakłada nowe akwarium kupił do niego krewetki
filtrujące i w ciągu 4 dni wszystkie mu zdechły. :-(
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-21 22:15:35
Temat: Re: Kiszona kapustaOn Thu, 20 Nov 2003 16:36:57 +0100, "Joanna Duszczyńska"
<j...@p...onet.pl> wrote:
>Zasadniczo tylko kapusta i sól, ale można dla podbarwienia dodać odrobine
>utartej marchwi...
Pare jablek w calosci, pare innych roznosci - ale to juz dobieranie
pod konkretny smak.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |