Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszona kapusta
Date: Fri, 21 Nov 2003 08:45:08 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 54
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <bpkfgo$p66$1@news.onet.pl>
References: <bpi6qh$o5n$1@inews.gazeta.pl> <bpk7tr$4ir$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1069400408 25798 213.25.123.147 (21 Nov 2003 07:40:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Nov 2003 07:40:08 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180154
Ukryj nagłówki
> Użytkownik "Darek Firlej" <d...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bpk7tr$4ir$1@inews.gazeta.pl...
> Zrobilem tak:
> Pokroilem drobniutko 2 główki.
To dobrze.
> Wsadzalem do garnka (dosc duzego) i przesypywalem solą.
To dobrze.
> Warstwa (tak ok 2cm) kapusty i garsc soli.
^^^^^^^^^
A tu przegiąłeś... szczególnie znając Twoją garść...
> W sumie wyszlo pół garnka.
I na bigos by starczyło.
> Mam obawy.
I słusznie.
> Po kilku godzinach soki pusciły i teraz cała kapusta jest pod wodą.
Tak miało być.
> OK. Ale jak zanurzyłem palec i polizałem, to mało mnie nie skręciło.
> Chyba przegiąłem z solą.
Trzeba było soli wsypać tyle w sumie ile się soli normalnie jedzenie i tylko
ciut ekstra.
> I co teraz?
> Dorzucic do pełna (teraz jest pół garnka)
kapusty?
Chyba najkorzystniej byłoby przepłukać tą kapustę wodą (gotowaną, chłodną)
na tyle, żeby
słoność istotnie zmniejszyć i dodać trochę jeszcze kapusty.
Ewentualnie zacząć jeszcze raz od nowa...
> Cholera, chyba kupie sobie krewetki, bo juz mnie szlag trafia
z tym kapusniakiem :) :)
A propos krewetek. Michał zakłada nowe akwarium kupił do niego krewetki
filtrujące i w ciągu 4 dni wszystkie mu zdechły. :-(
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|