Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl
!news.tpi.pl!not-for-mail
From: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Kiszone buraki
Date: Mon, 03 Oct 2005 00:25:41 GMT
Organization: Dariusz K. Ladziak@Home
Lines: 30
Message-ID: <4...@n...tpi.pl>
References: <s...@c...znajdzie>
<dhmuc2$d55$1@nemesis.news.tpi.pl>
Reply-To: l...@w...pdi.net
NNTP-Posting-Host: pk182.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1128299194 9041 213.76.106.182 (3 Oct 2005 00:26:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 3 Oct 2005 00:26:34 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Free Agent 1.21/32.243
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:249116
Ukryj nagłówki
On Sat, 1 Oct 2005 23:19:56 +0200, "maf" <m...@a...alpha.pl>
wrote:
>
>"panta_rei" <j...@c...znajdzie> wrote in message
>news:slrn.pl.djtt86.m4e.jak_jakas@chce-to.znajdzie.
..
>> Witam
>>
>> Ludzie kochani... powariowaliście czy co, trolla karmicie!!! i to jakim
>> mięskiem :))
>>
>> Tak na poważnie to mam pytanie, mam ochotę zakisić buraki czerwone, ale
>> moja połowica zaszczepiła we mnie wątpliwość :/ jakie buraki kisić?
>> surowe czy gotowane?? bo ja to bym surowe kisił, żona upiera się przy
>> gotowanych, wiec zgłupiałem :/
>>
>Witam
>Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/
>-przyrzadza sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze
>skorki, pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej
>wlozyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
>czosnkiem.
Z tym przekladaniem to ja bym nie przesadzal - troche czosnku dac
mozna ale nadmiar uniemozliwi jakakolwiek fermentacje - w tym mlekowa.
W koncu czosnek jest jednym z najsilniejszych srodkow
bakteriobojczych, silniejsz sa w zasadzie chyba tylko antybiotyki...
--
Darek
|