Data: 2005-10-03 00:25:41
Temat: Re: Kiszone buraki
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sat, 1 Oct 2005 23:19:56 +0200, "maf" <m...@a...alpha.pl>
wrote:
>
>"panta_rei" <j...@c...znajdzie> wrote in message
>news:slrn.pl.djtt86.m4e.jak_jakas@chce-to.znajdzie.
..
>> Witam
>>
>> Ludzie kochani... powariowaliście czy co, trolla karmicie!!! i to jakim
>> mięskiem :))
>>
>> Tak na poważnie to mam pytanie, mam ochotę zakisić buraki czerwone, ale
>> moja połowica zaszczepiła we mnie wątpliwość :/ jakie buraki kisić?
>> surowe czy gotowane?? bo ja to bym surowe kisił, żona upiera się przy
>> gotowanych, wiec zgłupiałem :/
>>
>Witam
>Zakwas z burakow na barszcz /zrodlo Leksykon sztuki kulinarnej/
>-przyrzadza sie z burakow cwiklowych, oczyszczonych,umytych, obranych ze
>skorki, pokrajanych w krazki grubosci 0,5 cm. Rozdrobnione buraki najlepiej
>wlozyc do wyparzonego kamiennego garnka, przekladajac obranym i pokrajanym
>czosnkiem.
Z tym przekladaniem to ja bym nie przesadzal - troche czosnku dac
mozna ale nadmiar uniemozliwi jakakolwiek fermentacje - w tym mlekowa.
W koncu czosnek jest jednym z najsilniejszych srodkow
bakteriobojczych, silniejsz sa w zasadzie chyba tylko antybiotyki...
--
Darek
|