Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!
not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Knedle POMOCY
Date: Sun, 17 Sep 2006 18:16:42 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 28
Message-ID: <eejsij$4vr$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <eej9fn$ehs$1@atlantis.news.tpi.pl> <eejs3s$458$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abbn152.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1158509973 5115 83.6.203.152 (17 Sep 2006 16:19:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Sep 2006 16:19:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Antivirus: avast! (VPS 0637-2, 2006-09-15), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278162
Ukryj nagłówki
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
news:eejs3s$458$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Trillian" <t...@o...pl> wrote in message
> news:eej9fn$ehs$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Witam, zrobiło mi się mnóstwo knedli.
>> Czy mozna je zamrozić, a jeżeli tak to surowe czy ugotowane.
>> Proszę o szybką odpowiedź, bo całą kuchnię mam w knedlach :)
>>
>> Trillian.
>
> Ugotuj i popryskaj po wierzchu olejem, włóż do woreczków porcje na jeden
> raz i w nich wstrząsaj, aby pokryły się tym olejem, wtedy po rozmrożeniu
> nie będą sklejone, wrzucisz na patelnię i odsmażysz - posypiesz cukrem i
> cynamonem (owocowe) - pychotka. W podobny sposób możesz robić inne
> potrawy - pierogi, gołąbki itp.
Zapomniałem - także kluski wszelkiego rodzaju: leniwe, paluszki, kopytka,
hałuszki itp.
Jedynie makaronu nie mrożę, ale gdy zrobię z kilograma mąki i dziesięciu
jajek w maszynce Marcato to popryskane olejem i wstrząśnięte w wielkiej
misce z nierdzewki trzymam na dolnej półce chłodziarki przykryte pokrywką od
garnka. Wytrzymuje spokojnie do tygodnia i jest "pod ręką"... A później
szybki rosołek, czy nawet fasolowa, grzybowa, pomidorowa - z tym makaronem
pyszne. Sklepy straciły we mnie nabywcę makaronów, a dużo kupowałem.
|